Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Beridet bågskytte

Beridet bågskytte är när du tävlar i bågskytte och rider på en häst samtidigt. Bågskyttet härstammar från jakt och krigskonsten. För att kunna utföra beridet bågskytte behövs båda händerna och då krävs ömsesidigt förtroende och bra kommunikation med sin häst för att kunna rida och skjuta på ett säkert sätt. Man vill ha en häst med en bra rhythm och flytande galopp, man kan använda vilken ras som helst. Utrustningen är en ryttarbåge som inte får ha pilhylla eller sikte, dragen vi använder oss främst av är trefingerdrag och tumdrag, pilarna bevaras i koger eller i handen under löpen. Alla grenar utförs i galopp.

I beridet så tävlar man vanligtvis i tre olika grenar:

Tower

Tower kräver uthållighet där de gäller att fokusera. Skytten får skjuta hur många pilar den vill på banor som varierar mellan 60/90/110 meter.

Raid

Raid kräver snabbhet och träffsäkerhet. Längden på banorna varierar mellan 90/120/150m. Med endast en pil per tavla, som även måste dras från koger.

Jaktbanan

Genomförs på en uppslingad bana i terräng, längden på banan varierar ellan 400-1400m och farten är 350m/minut. Antal mål beror på längden på banan.

Läs mer om beridet bågskytte

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se