Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Shanghai 2024 Hyundai Archery World Cup Stage 1

Denna vecka startar den internationella tavelsäsongen på riktigt i och med starten på världscupen. Över 330 skyttar samlas i Shanghai, Kina, för att göra upp om den första biljetten till Världscupsfinalen som i år avgörs i Mexiko. Kaj Sjöberg och Alexander Kullberg är på plats tillsammans med Olivia Elamsson (Team Manager) och även om Alexanders båge varit på villovägar så är laget taggade!

Shanghai 2023

Efter en lång och stundvis stressig resa så har skyttarna kommit fram till hotellet i Shanghai. Dock så försvann både kläder och båge på flyget ner för Alexander. Under måndagen så dök bågen upp och förutsättningarna ökade markant för den svenske stjärnan. För självklart vill vi se vad Alexander Kullberg kan hitta på i år. Efter en lysande säsong med en 5:e plats på VM och en 7:e plats på en världscupsdeltväling är förhoppningarna höga. Sist han var i Shanghai sköt han 149/150 i första matchen, trots detta så blev det särskjutning. En särskjutning han förlorar på ett X.

 

Att det fortfarande är tidigt på säsongen märks tydligt här hemma i Sverige där vårvädret fortsatt håller sig borta. Att skjuta ute just nu är inte alltid bekvämt eller utvecklande. Så Alexander, hur känns formen så här tidigt in på säsongen?

"Det känns bra! Skyttet har varit lite svajigt hemma i kylan och blåsten men dom dagarna när solen har stuckit fram och värmt så har skyttet varit redigt bra!"

Efter en kort men likväl mycket imponerande insats förra året så åkte du tyvärr ut i första matchen. Vad är förhoppningarna i år?

"Min förhoppning är att jag ska kunna förbättra förra årets prestation. Förra året var kvalet väldigt byigt och svårt att läsa av vinden då det kunde blåsa vid linjen och vara vindstilla vid tavlorna. Så under kvalet är målet att ha bättre koll på det. I år har jag koll på det från början och hoppas det hjälper"

 

 

Alexanders särskjutningspil

Kaj Sjöberg var inte med i Shanghai förra året utan det blir premiär i Kina honom. Med tanke på att det är OS-år så blir säsong kort och intensiv. Nu gäller det att toppa formen och förbereda sig inför de två chanserna som finns kvar att ta OS-platser på, EM och i samband med världscupen i Antalya. För Kaj innebär det då att det blir par intensiva månader med många tävlingar och resor. Hur förbereder man sig att tävla så här mycket och hur känns formen inför tävlingen?

Med på resan som coach är Olivia Elamsson. Med en bakgrund i barebow och med en hel del internationell erfarenhet i fältlandslaget. Senaste halvåret har vi dock hittat henne i compoundklassen. Men denna gången är det premiär i att stå bakom skyttarna. Olivia är sambo till Alexander och har förmodligen riktigt bra koll på vilken stöttning som han vill ha ute på tävlingarna. Kaj är van vid att resa på uppdrag själv men kan nu luta sig tillbaka från de mer adminstrativa delarna och låta Team managern sköta sitt jobb.

Under tisdagen startar kvalet för Alexander och övriga i compound. Resultatet går att följa live på ianseo.net från kl 8 svensk tid. Med 74 skyttar i Compound Men och 115 i Recurve Men så förväntas konkurrensen bli stenhård och om vädret tillåter blir poängen därefter.

Stort lycka till!

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se