Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Lär känna förbundsstyrelsen- Carina Olsson

Carina Olsson

Högsta organet i Svenska Bågskytteförbubndet (SBF) är förbundsstyrelsen. Styrelsen som idag består av sju engagerade indivder arbetar för att förbättra SBF och driva Bågskytte Sverige framåt. Ett arbete som kräver både tid och intresse, ett arbete som oftast sker i bakgrunden, likväl livsviktig för förbundets beslutsfattande. Med den här artikelserien kommer förbundsstyrelsen medlemmar uppmärksammas och först ut är Carina Olsson, ordförande i styrelsen.

Men innan vi lär oss allt om Carina Olsson så ska vi lära oss mer om hur styrelsen arbetar.

Styrelsen har möten en gång i månaden. De flesta träffarna sker digitalt men ett fåtal sker fysiskt. Styrelsen är ett beslutande organ och fattar därmed en hel del beslut. De driver många egna frågor och arbeten men får också in förslag från de olika kommitéerna, ex.regelkomiteén, och arbetsgrupperna som finns. Utöver detta så hanterar styrelsen också beslut som fattas av Riksidrottsförbundet (RF) och World Archery) som påverkar vår sport. Styrelsearbetet utgår från medlemmarna, föreningarna och distrikten som finns under SBF. Ytterligare en anledning till att det behöver komma in förslag på nya styrelsemedlemmar från dessa tre grupper. Styrelsemedlemmarna sitter på sina positioner för att företräda medlemmarna, föreningarna och disktrikten. Med hjälp av förslag från dessa grupper inom SBF utser valberedningen nomineringar till styrelsen.

Ordförande Carina Olsson berättar mer: Vi arbetar efter vår verksamhetsplan och målet är väldigt förenklat att driva sporten framåt. Vi vill vara ett aktuellt förbund och hänga med i samhällsutvecklingen. Viktigt att komma ihåg är också att arbetet sker för alla delar av sporten i samklang med våra värdeord, Glädje, gemenskap, Modern.

Ni har väl inte missat att skicka in era förslag till styrelsen? 31/1 är sista dagen att skicka in era förslag!

Viktigt för mig är att styrelsen är bred och varierad. För att fånga upp hela "bågskytte Sverige" vore det bästa för arbetet om vi alla inte är helt lika varandra förklarar Carina. Vi behöver olika åldergrupper, olika mycket erfarenhet av styrelsearbete och det som kanske är allra viktigast, olika erfareheter av sporten. En sak behöver vi dock ha gemensamt, den som ska sitta i styrelsen måste brinna för sporten i helhet, Styrelsearbetet fungerar mycket bra i nuläget och vi alla arbetar hårt för försöka göra SBF bättre. Men vi vill alltid ha in fler personer med nya tankar och åsikter.

Passar det dig eller någon du känner? Skicka in ditt förslag till valberedningen till fred65@live.se

Skicka in ditt förslag här!

Vem är Carina Olsson?

 

Ideella uppdrag: Styrelseordförande Svenska bågskytteförbundet, Styrelseledamot Sveriges olympiska kommittée, Styrelseledamot Internationella bågskytteförbundet.

Klubb: Huddinge bågskytteklubb.

Skjuter: Compound (tidigare recurve och klassiskt).

Jobb: Från och med 2024, VD på Bankgirot.

Bästa med styrelsearbetet: Se vårt arbete ge resultat ute i bågskytte Sverige

Tid i styrelsen: Fem år (fyra som ordförande)

Carina är en kvinna med många saker på sitt bord. Styrelsearbete avskräcker henne inte och hon gör ett imponerande jobb med både SOK, WA och SBF. Allt detta ihop med ett krävande jobb och en familj.

Rollen som ledamot i SOK:s styrelse ses kanske som en av de större framgångarna för svenskt bågskytte de senaste året. Men vad innebär det egentligen för bågskyttet att vi nu har en bågskytt med?

Carina Olsson förklarar att hon såklart inte kan ta ut skyttar till OS bara för att hon är med. Men framhåller att det nog ändå är positivt att sporten får ett ansikte utåt. "Jag kan öka förståelsen för bågskyttets förutsättningar hos SOK". I och med min position i WA:s styrelse kan jag också ta med mig min kunskap om omvärldens förutsättningar hem till Sverige.

Vad var det som fick Carina att få upp ögonen för bågskyttets intressanta värld?

Det visar sig under intervjun att hennes historia är sammanflätad med en annan välkänd figur i SBF.

"Min bror Roland Henriksson och jag började i Stallarholmens bågskytteklubb när jag var 8 år och han 13 år. Våra föräldrar hade sommarställe i Stallarholmen och vår mormor och morfar bodde där så våra föräldrar tycket det skulle vara kul om att vi hittade en idrott som vi även kunde ägna oss åt på landet. En midsommar stod familjen Nore, Camilla och Cenneth Åhlund och uppvisningssköt på Mälsåkers slott och på den vägen är det"

Att satsa på bågskyttet visade sig vara ett bra beslut och Carina har hunnit med en vända i landslaget med både recurve och compound. Ett imponerande VM silver i fält från 1994 hålls högt innan det efter satsningen hanns med att båda bilda familj och bygga upp Huddinge bågskytteklubb.

Att få tid att tävla och träna, är en av hennes utmaningar nu för tiden. Men målet är att åtminstone hinna med någon tävling varje år.

Carina Olsson

Meritlista

Att Carina brinner för sporten framstår tydligt under intervjun och det är föga förvånande att hon motiverar sitt ideella arbetet utifrån tanken om att "ge tillbaka".

Det bäst med styrelsearbete för mig är att kunna ge tillbaka något för allt som sporten har gett mig - Carina Olsson

Sporten har gett mig en massa erfarenhet och bidragit till den jag är idag. Både tiden i landslaget men även alla de människor jag träffat har påverkat mig mycket fortsätter hon. Att då få ge tillbaka känns bra. När jag ser arbetet gå framåt i styrelsen så får jag också energi tillbaka. Ett kul och givande arbete helt enkelt sammanfattar Carina.

Bågskyttesporten kretsar kring ideellt arbete, väldigt få individer får ersättning och samma gäller för förbundsstyrelsen. Trots detta läggs det många timmar i styrelsearbete något som kanske också är baksidan. Carina berättar mer,

Men jag lägger väldigt mycket av min fritid på bågskytte utan att hinna utöva sporten, och när kommentarerna i sociala media blir allt för onyanserade så kan jag ifrågasätta om jag gör rätt. Men vi har en fantastiskt idrott som kan passa alla men fler måste veta om att vi finns och vi vill också förbättra förutsättningarna för våra elitskyttar vilket inte är enkelt. Vi har nu tre heltidsanställda viket känns kanonbra så vi har ett betydligt bättre förutsättningar att stötta alla föreningar och ledare - Carina Olsson

Just att förbättra förutsättningarna för eliten men samtidigt också öka antalet medlemmar är något som dyker upp flera gånger under intervjun med ordföranden. För att få fler medlemmar är uppvisandet av en stark elit en viktig faktor samtidigt som bredden är en viktig del av att skapa en elit. Ett av alla problem Carina och styrelsen arbetar med att lösa.

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2024-01-12

Senast uppdaterad: 2024-01-12

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se