Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

GT Open - Luxemburg

Näst ut på inomhussäsongen är GT Open. En inomhustävling som funnits länge men som i år även är en del av World Indoor Series. Helt enkelt inomhussäsongens motsvarighet till världscupen utomhus. I och med inträdandet i World Indoor Series har deltagarantalet exploderat och över 400 skyttar är på plats i år. En liten men tapper skara bestående av tre svenskar tävlar också.

Erika Jangnäs under kvalet

GT Open är en så kallad öppen tävling. Det innebär att alla får vara med och skjuta, man behöver inte vara knuten till ett landslag för att delta, detta gäller för de flesta stora tävlingarna under inomhussäsongen. För er där hemma som ännu inte nått landslagsnivå, eller som helt enkelt bara är nyfikna på att tävla internationellt, så kan GT Open vara rätt tävling. Så passa på att anteckna nästa års tävlingar om ni är sugna på delta!

Tävlingen startade igår, fredag, med två kval innan det under dagen fortsätter med två kval. Samtliga svenskar har skjutit och inväntar nu spänt den sista kvalomgången för att få se sina slutgiltiga placeringar. Det är nämligen så att endast topp 32 går vidare och med exempelvis 121 skyttar i Recurve Men så finns det en viss konkurrens om platserna.

Kaj Sjöberg tävlar i Recurve Men och skramlade ihop 583 poäng i kvalet.

"Jag var lite nervös i starten så jag började med en 8:a men efter andra serien så släppte nervositeten så ett tag sköt jag riktigt bra. Startade andra halvan riktigt bra sen tappade jag lite på slutet men topp 10 med ett kval kvar borde räcka att ta sig vidare på"

Som Kaj nämner så får vi se den slutgiltiga placering först i eftermiddag när alla har skjutit klart. Erika Jangnäs tävlar i Recurve Women där hon sköt 578 poäng i grunden och fick ihop två nya personliga rekord.

”Roligt att få resultat på mitt ändrade träningsupplägg och att min skjutplan gav resultat. Ett steg framåt med nytt personbästa på både 60 och 30 pil. Det är roligt att se ens egna utveckling, det glädjer mig”

Niki Dennius är också i klassen Recurve Women och hon sköt 516 poäng i kvalet

"På uppvärmningsskyttet igår satt allting rätt, hade inte ett dåligt skott. Tävlingen började hackigt och jobbade i uppförsbacke hela vägen. Fick ingenting gratis, självklart mig själv att skylla. Men det var en fantastisk tävling med många duktiga skyttar och trevligt sällskap. Ser verkligen fram emot att komma tillbaka hit igen"

Brady Ellison sista 30 pil

Varför kan det vara bra att tävla internationellt utan att vara med i ett landslag? De flesta som någon gång skjutit internationellt är alla överens om att det inte riktigt är samma sak som hemma i Sverige, tävlingarna är oftast mycket större och både poängen och konkurrensen är högre. Upplevelseln är såklart väldigt individuell och olika för alla, men för de flesta är lärdomarna och erfarenheten man får av att tävla på stora tävlingar väldigt viktig. Bara att skjuta bredvid exempelvis Brady Ellison eller kanske Ella Gibson är en erfarenhet som man kan ta med hem. Men det kanske också uppstår en möjlighet att prata med nya skyttar som kan dela med sig av idéer du inte hört tidigare. Kanske kan det också bli väldigt roligt, lära känna nya vänner och skjuta en stor tävling. Ofta finns det försäljare på plats där man kan klämma och känna på de nyaste på marknaden något som vi sällan kan göra på hemmaplan. Därför passar vi även på att fråga Erika och Niki varför de valde att skjuta denna tävlingen?

”I min satsning är det viktigt att tävla regelbundet på den nivån jag önskar vara på. Därför valde jag att åka på denna tävlingen och för att även representera min franska klubb ”Arc Club de Nîmes” som stöttar mig i min satsning och gör det möjligt för mig att genomföra denna tävling” - Erika

"Ser det som en tävling för att pressa mig själv till nästa nivå samt att bli van att tävla internationellt. Det var nästa steg i min utveckling för att nå mina mål" - Niki

Som ni ser värderar både skyttarna erfarenheten att tävla mot skyttar med riktigt hög nivå högt. Men som Niki nämnde högre upp så tyckte hon också att det var en fantastiskt rolig tävling att skjuta. Så är ni sugna på att tävla internationellt, tveka inte!

I eftermiddag börjar matcherna klockan 16 för de skyttar som kvalar in. Resultaten finns på ianseo.net och bra jobbat till er som är på plats och stort lycka till i matcherna!

ResultatÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-11-18

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se