Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Ny juniorförbundskapten

Karin Larsson Brolund har fått förtroendet som ny juniorförbundskapten med Rikard Dylander.

Karin Larsson Brolund är en bågskytt med mycket erfarenhet som internationell skytt och är utbildad tränare via World Archerys coach utbildning. Hon är bra på att leda och kommunicera och har förmågan att motivera och inspirera människorna runtomkring henne. Vilket vi fick se på breddlägret i början av november. Karin har ett otroligt engagemang för sporten och kommer bli en väldigt bra juniorförbundskapten.

Vem är Karin Larsson Brolund?
Jag är 47 år. Född, uppvuxen och bosatt i Sandviken. Tvåbarnsmamma till Felix 17 år och William 14 år, gift med Stefan Brolund. Till familjen tillhör även vår hund Dexter och vår katt Findus.

Vad är dina tankar med juniorlandslaget?
Att få bli förbundskapten känner jag är ett ärofyllt uppdrag där jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter och mina kunskaper. Speciellt roligt är att få jobba med ungdomar då just de är våran framtid i vår sport.

Jag har inga ambitioner att vara med i landslaget mer utan ser förbundskaptenrollen som en möjlighet att få fortsätta vara i den miljön jag älskar.
Jag kommer nog aldrig sluta med bågskytte utan ser det som en naturlig del i en glad människas liv.

Karin Larsson Brolund
Tabata

Foto: Jonas Hellsén

Vad gör du när du inte håller på med bågskytte?
Till vardags jobbar jag deltid som skoförsäljare på Löthmans skor i Sandviken.
Jag är även egenföretagare och jobbar då med massage, healing, seanser, bågskytteevent och ger bågskyttelektioner. Jag leder även en gruppträning som jag kallar Karins TABATA på två orter. Jag försöker ta mig till gymmet och löptränar även en del.

Bågetyp: Hoyt
Draglängd: 26”
Båglängd: 70”
Poundstyrka: 32
Pilar: Easton X10
Stabbset: RamRods
Nockar: Beiter
Skostorlek: 37
Favoritmat: Tacos
Favoritfärg: Blå
Favoritserie: Dexter
Övrigt: Tidsoptimist

Hur ser din skyttehistorik ut?
Jag började skjuta när jag var 12 år (1988), detta tack vare att min äldre bror Mikael Larsson alltid var i väg på bågskytteträning och jag tvingades motvilligt att hänga med. Efter många om och men fick de mig att testa och jag blev genast hocked!

Min första båge var en trärecurve med ett enkelt sikte. Eftersom jag är vänsterhänt fick jag börja med en vänsterbåge som jag sedan motvilligt ändrade på till en högerbåge eftersom att mitt högra öga är dominant. Jag minns att jag var så arg på klubbtränaren just den träningen.

När min äldre bror fick körkort (1989) så hade vi förmånen att kunna åka på alla tävlingar som vi ville i Sverige. Jag minns att vi tog tävlingskalendern och bockade för de tävlingar vi ville åka på, vi hade Umeå i norr och Göteborg i söder som vår gräns. Vi tävlade verkligen jämt! I stort sett varannan helg, året om.

1990 sköt mitt första junior-SM som jag vann i klassen DF13 på 12 meter.
1991 kom med i juniorlandslaget.
1993 vann Junior-VM i tavla (Frankrike), jag minns jag var så besviken när jag fick en stor mörkblå urna skänkt av Frankrikes president som pris. Jag ville ju ha en pokal! Idag är jag stolt över urnan.
1994 kom med i seniorlandslaget.
1995 gjorde mitt första senior-VM i tavla (Jakarta Indonesien) och placerade mig som nr 14.
2000 var med i OS (Sydney, Australien) och kom 17:de, där var jag nära att slå ut världsettan Natalia Valeeva i 16-dels finalen. En fantastisk upplevelse och bland det coolaste jag varit med om.

Karin kommer leda juniorlandslaget med Rikard Dylander som har varit förbundskapten sedan 2019. Denna duo kommer komplettera varandra på ett bra sätt.

Karin Larsson

Foto: Jonas Hellsén

Publicerad: 2023-11-14

Senast uppdaterad: 2023-11-14

Författare: Johanna Gullroos

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se