Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Kings of Archery Series: JVD Open 2023

I helgen är det dags för Kings of Archery, tävlingen som på senare år har exploderat i popularitet och nu kan titulera sig som en av världens största inomhustävlingar. Ett europeiskt svar på USA:s Lancaster Archery Classic och The Vegas Shot. Tävlingen som sätter en enorm press på de deltagande skyttarna har i år över 900 deltagare och biljetterna sålde slut på blott ett antal minuter. 20 skyttar från Sverige är på plats och redo att ge allt i jakten på ett perfekt 900 resultat. Tävlingklasserna som är tillåtna är Compound, Recurve och Barebow.

Kings of Archery Series: JVD Open 2022

Koncept

Tävlingen följer ett helt annat system än en vanlig WA-inomhustävling. Det är andra regler, andra poängzoner och inte minst 30 fler pilar att skjuta i grunden. Tävlingen börjar med en grundomgång på 90 pilar. Dessa är fördelade på 60 pilar på lördag samt 30 pilar på söndag. I varje klass är det åtta personer som initialt går vidare till en final. I Compound så räknar man stortian som 10 poäng och compoundtian som X. Detta är precis som I The Vegas Shot. Det innebär att det blir betydligt enklare att skjuta maxpoäng (900 poäng), men det skapar samtidigt ett mentalt hinder och en hel del nerver. Alla som skjuter 900 poäng går vidare till final oavsett om det är fler än åtta som gör detta.

I Barebow och Recurve så räknar man hela den gula zonen som 10 poäng. Nians poängzon försvinner därmed helt. Den normala poängzonen för 10 blir istället X. Detta gör att man fortfarande kan räkna om resultaten till en vanlig WA-inomhusrond. I Recurve Men krävdes det förra året att man sköt 900 poäng för att nå finalen, troligtvis blir det så även i år. I Recurve Women fanns det chans om man hade skjutit någon enstaka åtta men även här gäller det att inte ha fler än så för att ha en chans till seger. Barebow introducerades för första gången 2019 och det är svårt att sätta en gräns för vad man behöver skjuta för att klara sig till final. En sak är säker och det är att de svenska skyttarna som är på plats har goda möjligheter att gå långt.

Utöver att poängzonerna är lite annorlunda är det också tillåtet att tävla med tjockare pilskaft. I vanliga fall är "23:or" de största tillåtna storlekarna medan Kings of Archery tillåter upp till storlek 27. Framförallt i compoundklasserna har denna storlek blivit majoritet, allt för att bryta så många linjer som möjligt.

Finalen

De skyttar som skjutit 900 poäng eller topp 8 går vidare till en final. Där skjuter man en omgång med de vanliga Kings of Archery reglerna. De som skjuter lika med det högsta skjutna resultatet går vidare till nästa omgång som då använder vanliga WA-regler (Compoundtia för compound och stortia för recurve och Barebow). Om flera skyttar fortsätter skjuta lika poäng så fortsätter finalen tills att det endast är en skytt kvar. Antalet omgångar i finalen beror alltså helt på hur skyttarna skjuter.

I de klasser som har färre än 32-skyttar eller i seniorklasser (50+) finns det ingen final utan tävlingen avgörs efter grundresultatet. Är det lika mellan skyttarna avgörs detta med en särskjutning.

WebbsidaÖppnas i nytt fönster.
ReglerÖppnas i nytt fönster.

I Recurve tävlar:

 • Mikael Danielsson
 • Lukas Jacobsson
 • Evelyn Allen Öhnström
 • Elsa Bohmam

I Compound tävlar:

 • Jacob Benschjöld
 • Magnus Carlsson
 • Rickard Johansson
 • Alexander Kullberg
 • Joakim Limås
 • Erik Persson
 • Andreas Kullberg
 • Morgan Lundin
 • Sofia Almgren
 • Camilla Helmersson
 • Ida Karlsson

I Barebow tävlar:

 • Marcus Axelsson
 • Joakim Hassila
 • Leo Pettersson
 • Ludvig Rohlin
 • Olivia Elamsson

 

För den som vill följa tävlingen är det Ianseo som gäller. Finalen livestreamas på söndag och här är bästa sättet att få information via tävlingens facebooksida eller webbsida.

Kings of Archery ska vara en av de roligaste tävlingarna att skjuta enligt utsago och inte bara på grund av det annorlunda konceptet. Utanför tävlingen så finns ett späckat schema med föreläsningar, tävlingar och kanske viktigast av allt för den prylgalne, de största tillverkarna är på plats med de allra senaste i materialväg. Stort lycka till åt deltagarna!

Ianseo - ResultatÖppnas i nytt fönster.
Tävlingens FacebookÖppnas i nytt fönster.

Psst!

För er skyttar som missat denna tävlingen eller kanske i stort är sugna på att skjuta en internationell tävling på egen hand så kommer det fler tillfällen. Inomhussäsongen är full av tävlingar som går att skjuta utan landslagstillhörighet. Gå in på World Archery´s hemsida och kolla deras tävlingskalender för att hitta tips på en tävling som kan passa dig. Det finns även fler förbund i Europa som arrangerar andra typer av tävlingar. Håll utkik på vår hemsida då vi kommer att skriva om några av dom.

Publicerad: 2023-11-10

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se