Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Bredd och Elitläger på Bosön 2023

I helgen genomfördes SBF:s bredd och elitläger på Bosön. Lägret som blev en slags uppdatering på förra årets juniorläger pågick under tre intensiva dagar. Spännande och intensiva dagar med aktiviteter som fystester, skytte, tävlingar och föreläsningar. Men också en massa tid för skratt och gemenskap. Tid för de unga deltagarna på breddlägret att lära känna de skyttar som är bäst i Sverige på att skjuta och ha kul med sina jämnåriga kamrater.

Breddlägrets deltagare på tabataträning med Karin Larsson Brolund. Foto: Jonas Hellsén

Runt 40 ungdomar deltog på breddlägret, kriterierna för deltagande var att man deltagit i ett JSM, har koll på sitt eget material och att man är mellan 13-20 år. Platserna fylldes snabbt upp av taggade ungdomar från alla olika skjutstilar. Fredagen startade med motivations och utvecklingsföreläsning med Linus Wellander. Något som vara både roligt och gav en hel del motivation enligt ungdomarna själva. Samtidigt gick de 30 deltagarna från alla våra landslag och LA28-gruppen igenom året med de olika förbundskaptenerna.

Efter en middag och en hel del gott snack mellan deltagarna så tog de 70 taggade skyttarna trapporna ned till Bollhallen, nu var det dags för det som vi bågskyttar gör bäst, skjuta pilbåge! Många skyttar på liten yta men kul var det många som hade. Ett fåtal utvalda skyttar genomförde också skjuttester där man mätte viktfördelning under skottet. Väldigt intressant att se hur det påverkas av olika faktorer.

Efter skyttet blev det dags för panelfika där vi fick lyssna på Erika Jangnäs, Leo Pettersson och Jacob Benschjöld. Det pratades minnen från landslagsuppdrag, träningsmängd och om hur man planerar sina dagar. Kul att få höra från våra duktiga landslagskyttar hur dem gör!

Dagen avslutades med lite fritid och det blev nog en sen kväll för en del skyttar. Kul att se en sådan fin gemenskap mellan skyttarna redan i ung ålder.

Trots att det blev sent så var det inga problem att komma igång vid 9 dagen efter. Elitskyttarna var uppvärmda och redo för dagens fystester medan det för breddlägrets ungdomar väntade en mjukstart med lite föreläsning om idrottspsykologi med Kristoffer Berg.

Foto: Jonas Hellsén

Karin Larsson Brolund in action. Foto: Jonas Hellsén

Innan lunchen blev det dock betydligt tuffare för ungdomarna. Karin Larsson Brolund tog över ledarrollen och körde ett ordentligt tabatapass. En riktig genomkörare för kroppen blev det och det gick en del rykten om att det framförallt fanns ett par ömma ben dagen efter. Ett stort tack till Karin för hennes insats och bra jobbat till skyttarna!

Första övningen byggde på bålstyrka. Här visar Christine Bjerendal hur det gick till. Tanken var att hålla en 45 gradig situpsposition under så lång tid som möjligt. Händerna skulle placeras på bröstet och benen framåt. Om ni där hemma vill utmana skyttarna så är det 12 minuter och 30 sekunder som är tiden att slå. Mjölksyra är ett enkelt sätt att beskriva denna övningen!

Christine Bjerendal: Foto: Jonas Hellsén

Nästa övning byggde också på att hålla uppe överkroppen så länge som möjligt, men för omväxlingens skull så var det nu dags att vända på sig. Sagt och gjort så fick skyttarna lägga sig på mage på en madrass, men med bålen utanför. Sedan var det bara att ge allt och hålla kroppen ovanför golvet. Här är det lite oklart vilken tid som vann, men om ni klarar er längre än 5 minuter så kan ni allt ge er själva en klapp på axeln.

Jacob Benschjöld ger allt. Foto: Jonas Hellsén

Det mättes också vår maximala dragkraft. Varje skytt fick dra både på höger och vänsterarm. Kommer bli intressant att se resultaten kommande dagar. Säkert var dock att både förbundskapten Niklas Andersson och Mikael Anderle maxade ut maskinen.

Sedan var det dags för det jobbigaste testet för dagen och kanske även den som många fruktade, konditionstestet. Testet för dagen var att på 6 minuter avverka så lång sträcka som möjligt. Här blev det 1516m som blev dagens bästa resultat om ni är sugna på att trotsa novembervädret och springa lite.

Sista övningen var knäböj och här överraskade en hel del skyttar. Niklas Andersson visade dock snabbt var skåpet skulle stå och avslutar sin tid som förbundskapten med att knäböja 135kg.

 

Ida Karlsson maxdragsmätningen: Foto: Jonas Hellsén

Lukas Jacobsson under konditionstestet: Foto: Jonas Hellsén

Efter lunchen var det dags för teambuilding, ett utmärkt tillfälle för att lära känna nya personer. Alla 70 deltagare delades in i nio olika lag. Varje lag skulle genomföra fem stationer med allt från pussel till kast. Under tiden skulle också ett så högt torn som möjligt byggas av marschmallows och spaghetti. Intensivt, kladdigt och extremt roligt!

Sedan blev det skytte i vinnarhallen. Allt från 12 till 70 meter stod på tapeten. För några av elitskyttarna så blev det ett grymt tillfälle att få känna lite på utomhusavstånden efter några veckor inomhus. Medan de flesta ungdomarna passade på att umgås och träna med sina kompisar på 18 respektive 12 meter, spontana tävlingar bildades och många utbyten av tips och övningar.

På kvällen var det återigen dags för lite tävling, Cenneth Åhlund ledde en liten egensnickrad lagtävling. Det sköts med vänsterbågar på 3D-mål, plastbågar på skummål. Korthåll och långhåll. Sittandes och ståendes. En klassisk skojtävling för att runda ev en lång och intensiv dag.

Foto: Jonas Hellsén

Söndagen startade halv tio med skytte. Nåt att anmärka är att det bankades på dörren till Vinnarhallen redan vid åtta och vid halv tio hade de flesta redan skjutit en bra stund. Riktigt imponerande då kvällen innan också den blev sen med allt från kortspel till prov av Jonas hemmaodlade chilifrukter. Träningsvilligheten skyttarna har uppvisat under helgen bådar gott för framtiden. Skyttet blev klart vid lunchtid och sedan fick vi lära oss allt om hur vi ska äta för att faktiskt orka träna samt återhämta oss efteråt. Mellanmål är viktigt och att få i sig tillräckligt av både protein, kolhydrater och fett. Sami Kuronen gav råd och bra tips om det mesta här. En bra balans helt enkelt. Sist ut var en föreläsning med Niclas Green om hur man som skytt ska sköta mediakontakt och bra sätt att få in pengar av företag. Intressanta och konkreta tips på vad man ska göra och inte.

Lägret avslutades med en liten sammanfattning innan skyttarna, rejält trötta och möra fick bege sig hemåt. En lyckad helg som innehöll det mesta. Det sköts en hel del pil, hölls intressanta föreläsningar och framförallt så fick skyttarna tillfälle att skapa den gemenskap som är så viktig för att sporten ska växa. Ett stort tack till de ledare som gjorde helgen möjlig men också till er deltagare som trots ett mycket intensivt schema alltid vara lika glada och positiva!

Publicerad: 2023-11-06

Senast uppdaterad: 2023-11-07

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se