Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Extra dagar med Luc Shuler + Nya Certifierande Level 1 coacher!

Efter att tränarkonferensen avslutades i söndagskväll så stannade en grupp kvar för att fortsätta jobba med Luc Shuler. Ett par hundra powerpoint slides senare och en hjärna fullmatad med nya tankar och idéer så åkte gänget hem på tisdagskvällen. Det blev två dagar med en massa information och tankar kring hur en skjutprocess ska se ut och en massa bågskyttesnack överlag. Samtidigt fast i Schweiz deltog tränare från Tränarlyftet på World Archery´s level 1 utbildning.

Tränarna som deltagit i utbildningen i Lausanne

Under dagarna i Uppsala så fördjupade sig Luc i det som han kallar "shot process". Att Luc är noga med detaljerna är en underdrift något som vi snabbt fick lära oss. På ett enkelt och förståeligt sätt guidade han oss igenom hur ett skott skall se. Allt från hur man sätter greppet i bågen till hur man ska hantera känslorna efter skottet är genomfört.

Hur vill Luc att ett skott ska se ut? Ja, det är ingen enkel fråga att besvara. Närmare bestämt så visade han ett dokument på 14 sidor där han hade skrivit ner de han ville att ett skott skulle innehålla. Att detaljerna är noga, ja det var det ingen tvekan om. Men rent generellt så är det enklaste sättet att förklara att be er kolla närmare på de amerikanska skyttarna. Luc arbetar med både WA och Kisik Lee som är coach för amerikanska recurvelandslaget. Det innebär att den den tekniken som han lärde ut är väldigt lik hur många skyttar i USA skjuter. Så in och kolla på skyttar som Brady Ellison, Jack William och Jacob Wukie. Lägg märke till hur deras öppna ställning med fötterna gör att man istället för att vrida upp höfterna mot tavla istället låser höfterna i dess naturliga position ovanför föttern. Överkroppen låter man istället rotera mot tavla tills man hamnar i linjering. Linjeringen gör att man tar bort mycket spänning från musklerna och låter kroppen jobba mer naturligt och enkelt. Tekniken fokuserar på att vara skadepreventiv och inte överbelasta muskler och leder alltför mycket.

Väldigt intressant och förhoppningsvis väckte den hel del tankar hos de som deltog.

Stort tack till Luc Shuler!

Föreläsning med Luc ShulerÖppnas i nytt fönster.

Luc Shuler med övriga från ett stort antal klubbar

Samtidigt som vi hade Luc på besök hemma i Sverige så hade vi fyra tränare på plats i Lausanne för att delta på World Archery's Level 1 utbildning. Alla fyra klarade sin utbildning och är nu certiferande level 1 coacher, redo att sätta sina ny kunskaper på prov hemma i Sverige.

Denna gången var följande med på utbildningen,

Tony Lindeberg - Huskvarna BK

Samuel Lovén - Järnvägen BF

Karlin Larson brolund - Sanvikens BSK

Rikard Dylander - Boxholmsbågskytteklubb

Susanne Lundgren, föreningskonsulent på SBF om satsningen på tränarna

Att skicka tränare till Schweiz är en del av Tränarlyftet och är sedan länge inplanerat. Det är inte heller första gången det skickas svenska tränare till Schweiz utan detta är en fortsättning på försöket att lyfta tränarna i Sverige. Att Luc Shuler bjöds in till Sverige beror på att hans kunskap och att även han har genomgått WA-utbildningen ihop med väldigt många andra tränarutbildningar över hela världen. Genom att låta honom vara en del av tränarkonferensen så kunde man slå två flugor i en smäll och få ut information till så många som möjligt förklarar Susanne.

Många av de som var med på "extra dagarna" med Luc Shuler var en del av tränarlyftet och kunde därmed förnya sin kunskaper och få en del ny information att ta med sig hem.

”Luc är den bästa tränaren jag träffat under mina år som bågskytt, han förklarar på ett mycket bra sätt hur man ska göra för att t ex komma in i ryggdrag. Man förstår när han förklarar hur man ska göra och hur man ska lära ut det” - Susanne Lundgren

De fyra tränarna som deltog på utbildningen i Schweiz är väldigt positiva kring utbildningen och den nya kunskap de fick med sig hem.

"Vi har mycket att göra på grundtekniken. Att gå upp i styrka för tidigt är förödande innan grunden finns med muskler som orkar göra jobbet och korrekta lågaaxlar mm. Viktigt att vi nu vågar att som både junior och senior träna rätt under flera månader på hösten med låg styrla på våra lemmar (max 20ibs). Finns mycket mera, nu gäller det att sprida detta på ett kontrollerar och bra sett” - Rikard Dylander

 

"Otroligt inspirerande utbildning. Många nya insikter och träningsmetoder för att skapa en bättre start för våra nya bågskyttar och även massor att delge våra befintliga skyttar. Träningsövningar, träningsredskap etc. Tar med mig massor av insikter och en enorm energi” – Karin Larsson Brolund

 

”Utbildningen var klanderfri och helt fantastiskt lärorik. Vad tar jag med mig förutom Schweiz vackra miljö och centrets miljö, jag tar med mig grymt mycket mer förståelse kring teknik men mest hur viktigt det är att träna med låg styrka, teknik först, poäng sen, så många nya övningar som kommer hjälpa oss så sjukt mycket med juniorer som vill vidare, om dem är beredda att lägga ner jobbet vill säga” – Samuel Lovén

 

”Utbildningen var riktigt bra. Jag tar med mig allt. Bra övningar och förståelse för vissa saker” - Tony Lindeberg

Publicerad: 2023-10-19

Senast uppdaterad: 2023-10-19

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se