Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Tränarkonferens i Uppsala

I helgen så hölls tränarkonferensen 2023 på Scandic Nord i Uppsala. Två intensiva men mycket lärorika dagar med mycket information och inspiration för deltagarna att ta med hem. Vi har lyssnat på föreläsningar, haft diskussioner och skrattat en hel del. Stort tack till alla ni tränare och ledare som sliter hårt för att skapa duktiga bågskyttar runt om i landet!

Kåre Nordström

Klockan 9 på lördagsmorgonen samlades över 90 taggade bågskyttar i konferensrum Valhall på hotellet. Ett späckat schema väntade deltagarna och först ut var Jan Welander, ordförande för Utbildningskommiten. Där fick vi en bra genomgång kring hur utbildningskommiten arbetar och hur tränare runt om i Sverige kan använda deras material för att bli ännu bättre på att lära ut. Här nedan hittar ni en länk till detta!

Utbildning - Bagskytte.seÖppnas i nytt fönster.

Jan Welander

Därefter var det dags för grupparbete kring hur man får in nya ledare i bågskyttet. Här fanns det många idéer och Susanne Lundgren fick med sig en hel hög med anteckningar hem. Vi hade exempelvis idéer om att man inte behöver lägga över allt ansvar direkt på en ny ledare utan låt nya intresserade tränare få lära och testa först.

Efter det så var det dags för Kåre Nordström att få ordet. Han är en del av SBF:s styrelse och pratade om mental träning och varför vi inte får glömma bort detta i vår sport. Sedan var det dags för lunch och här fortsatte diskussionerna och framförallt så kunde vi se nya kontakter skapas och en massa utbyte mellan olika klubbar. Viktigt!

Sedan blev det dags för Skogens IF ihop med BK Fiskgjusen att prata om hur deras ledare arbetar. Andreas kullberg och Jonas Hellsén representerade de två klubbarna och berättade varför just de lyckas så bra. Andreas Kullberg pratade om en bra gemenskap på klubben och en miljö där det är kul att vara. Ett tätt samarbete med ledarpartnerna Håkan Johansson är också viktigt. På BK Fiskgjusen är en trygg miljö och roliga träningar för både unga och gamla som gör att skyttarna stannar kvar berättade Jonas. Fantastiskt att få höra mer om hur andra gör!

Efter det gjorde Lukas Jacobsson, Lindome BK och Agnes Sjöberg BK Pantern entré och berättade om deras perspektiv på att vara ung ledare. Gemenska ihop med roliga och varierande träningar var de båda överens är en bra metod att få de unga att tycka att det är kul. Agnes berättade också om sitt system med att skriva ner förslag på träningar för de ledare som är ny och mindre erfarna. Men också att våga bjuda in unga och gamla för att vara med och hjälpa till som ledare.

 

Agnes Sjöber & Lukas Jacobsson

När de var klara var det dags för vår flerfaldiga OS-skytt Christine Bjerendal att prata om hennes syn på hur en tränare skall vara och vad som kan vara viktigt att tänka på. Vi fick höra en del om hennes resa som skytt och vad hon anser vara viktigt hos en tränare. Väldigt intressant att få höra!

Som avslutning blev det mer grupparbete kring unga ledare och hur vi ska få in dessa innan dagen avslutades med action archery. Ett inslag som verkade mycket uppskattat efter en lång dag stilla sittandes.

Ett lika stort gäng människor väntade även på söndagsmorgonen på att få lyssna på fler föreläsningar. Först ut var den grymt duktiga och engagerade Jenny Stigsdotter Axberg från Attention. Här fick vi veta allt om NPF och om hur vi som ledare ska arbeta för att få alla att känna sig hemma på bågskyttebanan. Tydlighet och en förmåga att anpassa sig efter vad en individ behöver är två av nycklarna till framgång här.

Niklas Andersson, förbundskapten för fältlandslaget pratade om vad som faktiskt idag krävs för att vara landslagsskytt. Allt från bågskytteträning till annan träning. Efter lunch var det också dags för mer tekniska detaljer och detta av den förre detta bågskytten och numera coachen Luc Shuler från Luxemburg. Han är utbildad level 3 coach på KSL. Här fick vi en ordentlig genomgång på vad han kallar för "Shot process". Väldigt intressant avslutning på helgen!

Tack till er som deltog för ert engagemang och vilja att bli bättre!

Föreläsning med Luc ShulerÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-10-11

Senast uppdaterad: 2023-10-19

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se