Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

3D EM 2023 - Resultat

Europamästerskapen i 3D är nu klart för Sverige.

Viola

Efter en intensiv vecka har vi nu skjutit färdigt på EM i Cesana San Sicario, Italien.

Denna gång blev det inga medaljer till Sverige vilket så klart känns lite ledsamt och konstigt. Vi brukar lyckas ta hem medaljer i 3D så är det bara. Konstateras kan att det var helt rätt att skruva upp kraven i uttagningarna. Trots att samtliga skyttar har presterat resultat som ligger i paritet - eller över - resultaten hemmavid så mötte vi mycket hårt motstånd i samtliga klasser. Nivån har höjts dramatiskt överlag och när vi har slickat såren är det dags att fundera på hur vi kan förändra och förbättra 3D-skyttet i Sverige så att vi kan fortsätta att slåss om mästerskapsmedaljer.

Det finns givetvis ordentliga ljusglimtar. Till exempel Lisbeth Andersson som tar en rejäl revansch från Terni 2022 och landar på en femte plats individuellt. Lisa Södersten också på femte plats individuellt vilket är mycket starkt i den stenhårda Compoundklassen. Flera skyttar har tagit topp10 placeringar vilket är väl godkänt, och vissa har haft det lite tyngre. Precis som det brukar vara på ett mästerskap alltså.

Även i lagskyttet var motståndet väldigt tufft. Herrlaget mötte i första matchen Italien som alltid är svåra att tas med. Vi lyckades vinna denna match på ett mycket bra sätt och gick till semifinal. Där hade vi inte riktigt flytet med oss och förlorade. I bronsmatchen mötte vi Spanien och hade till en början ett grepp om matchen, men tyvärr lyckades vi inte hålla i, så det blev till slut en fjärde plats för laget.

Damerna mötte Spanien i första matchen men fick aldrig till det där riktigt bra skyttet, så det tog stopp i första matchen.

Samtliga skyttar har gjort sitt allra yttersta för att prestera bra och vi har trots tungt motstånd hållit humöret och lagandan på topp. Vi rundade av fredagen med att heja på Norge som tog sig till guldfinal i lag (herrar), men fick se sig besegrade efter mätning i särskjutning och åker hem med silver. Grattis Norge!

Det finns många individuella prestationer som är värda att lyfta fram och vi kan till exempel ta syskonduon Julia och Joakim Hed som med besked har visat att de hör hemma i landslaget med helt otroliga resultat i matchskyttet. Jacob Benschjöld gör sitt första landslagsuppdrag i 3D och skjuter 43 av 44 i båda lagmatcherna - världsklass!

Alla individuella- och lagresultat finns på Ianseo för den som vill kolla detaljer.

Med vänlig hälsning
Lennart Nordsvan, förbundskapten 3D

Compound

5. Lisa Södersten (930 poäng)

11. Jacob Benschjöld (977 poäng)

15. Mikael Anderle (976 poäng)

27. Håkan Johansson (933 poäng)

Barebow

5. Lisbeth Andersson (750 poäng)

7. Julia Hed - 754 poäng

11. Joakim Hed (833 poäng)

15. Leo Pettersson (831 poäng)

Longbow

7. Kaarina Saviluoto (533 poäng)

7. Mikael Fogelby (772 poäng)

Traditional

11. Brian Pedersen (827 poäng)

19. Robert Antman (770 poäng)

Lag

4. Herrar - 2531 poäng

7. Damer - 2217 poäng

Mix

6. Compound (1907 poäng)

5. Barebow (1587 poäng)

5. Longbow (1305 poäng)

Alla resultat 3D EMÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-09-26

Senast uppdaterad: 2023-09-30

Författare: Johanna Gullroos

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se