Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

3D-EM 2023

Fältlandslaget är klara med sin vecka i de italienska alperna och på ingång är nu 3D landslaget. I år så arrangeras 3D-och Fält-EM på samma plats, San Sicario. Det innebär att så fort avslutningsceremonin startades så påbörjade arrangören ett jättearbete med att byta ut fältbuttar mot 3D-mål. För 3D-landslaget väntar nu en spännande vecka med fantastisk natur och utmanande banor

Laget är uttaget efter en mängd olika tävlingar med både resultat från matcher såväl som kval. Resultatet är ett lag som är riktigt starkt, något som Lennart Nordsvahn (Förbundskapten 3D-landslaget) poängterar.

"Vi ska komma ihåg att samtliga i 3D-landslaget har presterat resultat på kvaltävlingarna som ligger åtminstone på topp 8 i världen sett till snittet från de senaste 4 EM och VM, det är inte fy skam"

Fy skam är det verkligen inte. Ett väl förberett lag helt enkelt. Det märks också när jag pratar med några av skyttarna. Det finns ett gemensamt svar och det är att skyttarna är extremt taggad på att få komma ner och ge allt för att bärga medaljer till Sverige.

I Barebow har vi fyra skyttar med. Leo Pettersson, Joakim Hed, Julia Hed och Lisbeth Andersson. Någon som är riktigt taggad det är Leo, regerande Europamästare.

"Inför 3D-EM så har jag en väldigt bra känsla eftersom jag den här säsongen har skjutit ett nytt personbästa. Den tuffa konkurrensen på hemmaplan tror jag är något som gynnar oss väldigt mycket och känslan inför är på topp. Mitt största mål med EM är att försvara mitt EM-Guld från 2021. Utöver det är mitt mål likt förra veckan under Fält-EM att ta så många medaljer som jag har chansen till" - Leo Pettersson

Den goda känslan delar även Julia

"Jag är supertaggad och jag en väldigt go känsla i kroppen när jag skjuter. Mina mål på EM är jag göra mitt bästa och gå så långt som möjligt" - Julia Hed

EM:et 2021 var ett bra EM för Sverige. Det togs en hel del medaljer och även om truppen inte helt är sig lik så finns förhoppningar om ett lika bra mästerskap kvar.

"Som coach har man alltid förhoppningar så klart. Jag hoppas att skyttarna ska känna sig trygga i laget och prestera på sin vanliga nivå. Lyckas man med det så har vi flera chanser till medaljer under EM" - Lennart Nordsvahn

3D-Djur i väntan på tävling 2021

I övrigt så har Barebow mixlag som det troligen finns en hel förhoppningar om efter fjolårets framgånger under VM i Terni. Men i övrigt, vad har vi för skyttar med? På compoundsidan så har vi Jacob Benschjöld, Mikael Anderle och Håkan Johansson på herrsidan och Lisa Södersten på damsidan. Jacob har redan invigt banan under Fält-EM med mycket goda resultat. Förhoppningsvis så har han en del fina skott sparade till 3D-tävlingen med. Mikeal Anderle har ett silver från det senaste EM:et och förhoppningsvis blir skyttet lika bra även i år. På damsidan så är det alltså Lisa Södersten som håller ställningarna, både individuellt, i mix och i lag. Dessutom är även Lisa taggad till tusen för detta mästerskapet!

"Jag känner mig väldigt taggad och väl förberedd inför 3D-EM. Tog ett sent beslut att t ex hoppa över Jakt-SM (och 30h bilresa tor Piteå-Lindome) för att istället fokusera på träning inför EM. Har fått några riktigt fina kvitton på att det går att skjuta riktigt höga poäng när jag får allt att stämma och den känslan hoppas jag kunna förvalta även kommande vecka" - Lisa Södersten

3D-EM 2021

I Longbow så har vi Mikael Fogelby och Kaarina Saviluoto. En erfaren kombination som med säkerhet kan utmana i mixlaget såväl som i respektive herr- och damlag. Något som troligen inte gått någon förbi är att Mikael i år hamstrar guld och då i form av SM-guld. Men hur känner han inför EM?

"Det ska bli roligt att få representera Sverige i långbåge nu för 3:e gången i följd klart man satsar på pallplats men huvudsaken är att jag har roligt" - Mikael Fogelby

Sist har vi också Traditional där vi har Brian Pedersen och Robert Antman med. Två stabila och trygga skyttar som presterat utmärkt under året. Brian har de senaste åren sköt sig väldigt bra i landslaget och skjutit mycket fina resultat. Något han hoppas på även denna gången.

"Formen känns riktigt bra och förhoppningsvis räcker det långt. Nivån i tradklassen internationellt är dock riktigt hög och marginalerna i matchskyttet minimala, så allt kan hända. Realistiskt bör jag landa mellan dom 5-6 bästa, men jag vill verkligen vinna och jag har ju ett brons från 2021 att bättra på" - Brian Pedersen

Men hur tycker förbundskaptenen att formen på skyttarna är?

"Som det ser ut nu är formen god. Hela truppen har verkligen använt tiden från uttagning till nu att träna, tävla och fokusera på rätt saker för att konservera och förbättra formen. Jag är övertygad om att alla gjort precis allt man kan för att kunna prestera på sin högsta nivå under EM. Sen att alla andra länder säkert gjort samma sak innebär med säkerhet att konkurrensen blir stenhård. Vi ser fram emot en tuff men kul vecka helt enkelt" - Lennart Nordsvahn

Som Lennart säger så har vi en kul vecka att se framemot där vi kan följa EM:et på ianseo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sedan finalerna på youtube. Ett stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-09-24

Senast uppdaterad: 2023-09-26

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se