Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Fält-EM 2023

Nästa vecka drar höstens Europa mästerskap igång. Först ut är Fält-EM. I år så är det Italien som arrangerar och skyttarna skall bege sig upp i bergen, närmare bestämt San Sicario. 12 taggade skyttar kommer på söndag sätta sig på planet till Milano för att sedan göra sitt allra bästa för att fortsätta visa Europa att Sverige kan det här med fältskytte. En spännande vecka lär det definitivt bli!

Guld för herrlaget under VM 2022

Laget som åker i år är lite mindre än sist vi var iväg på ett EM. Likväl är det 12 starka och i många fall rutinerade skyttar som åker iväg. Erik Jonsson och Lina Björklund utgör en stark duo och kan med säkerhet bidra med erfarenhet och lärdomar till övriga under resan. Under EM 2021 så bärgade Erik Jonsson ett brons och Lina ett silver. Under förra årets VM blev det guld i mix. Går vi tillbaka lite till så hittar för många medaljer för att vi ska kunna nämna alla här. Detta är helt enkelt två skyttar som vet hur man tar medaljer och självklart hoppas vi på fler i år. Men hur känner skyttarna själva inför resan?

När jag frågar Erik så är målet ganska tydligt. Medalj är det som gäller.

"Tycker det känns bra inför EM. Är ungefär där jag vill vara formmässigt. Ser fram emot att få skjuta lag tillsammans med Jonathan och Jacob och såklart mixed lag. Individuellt så siktar jag alltid på medalj och den här gången är inget undantag"

Något som gör detta EM:et speciellt för Erik är att han nu firar något som är väldigt imponerande.

"För första gången så är jag äldst i laget. Lite jubileum är det i år, blev uttagen i landslaget 1993 till NM i Sunne. Då var det enda mästerskap som man kunde skjuta som junior. Skulle sitta fint med en medalj till såhär 30 år senare"

En annan skytt som de senaste åren har varit en given skytt i fältlandslaget är Sandra Nyberg. Hon har haft en bra säsong hittills med en stabil nivå. Förhoppningsvis så följer detta med även till EM

"Jag känner mig ganska avslappnad inför EM. Tycker att skyttet stämmer och att materialet är som det ska. Ska bli kul att åka iväg. Mycket trevlig grupp, vi har kul tillsammans och det brukar bli bra även resultatmässigt" - Sandra Nyberg

Erik Jonsson - VM 2018

"Individuellt så siktar jag alltid på medalj och den här gången är inget undantag" - Erik Jonsson

EM innehåller som Erik nämnde också lagtävlingar. Vi har mixedlag i både recurve och barebow. I Barebow är Erik och Lina regerande världsmästare vilket såklart sätter en hel del press. Men det visar också den kapacitet som de svenska fältskyttarna har. På barebow sidan har vi också med Olivia Elamsson som får göra upp med Lina om vem som skjuter i mixedlaget, vanligtvis den som skjuter högst poäng i kvalet. På recurve är det Jonathan Andersson ihop med Sandra alternativt Erika Jangnäs som utgör mixedlaget. Jonathan har ett EM-guld i bagaget och även om han anser att säsongen hittills inte varit lika bra som tidigare så har han väldigt hög nivå om han får till formen bra. Erika har de senaste åren haft sitt största fokus på tavla och är ett välkänt ansikte i recurvelandslaget. Men en del fält har det blivit och förra året sköt hon exempelvis World Games i USA.

Vi har också ett herrlag med. Sverige är förtillfället regerande världsmästare. Det är inte riktigt samma skyttar med i år som de som var med och tog guldet förra året. Likväl, är de minst lika bra och det finns stora möjligheter att plocka medalj även i år. Jacob Benschjöld var med och tog guldet förra året. Hur känner han inför årets tävling?

Jacob Benschjöld - VM 2022

"För Fält-EM har jag en siffra i huvudet som jag vill hamna över. Jag känner mig mer säker på mitt skytte denna säsongen än förra där mina resultat höll lite spridd kvalitet. I år har jag inte varit under kvalgränsen på någon tävling och har mer internationell erfarenhet med mig" - Jacob Benschjöld

Som Jacob säger har han haft en bra säsong med höga toppar och väldigt få dalar. Ihop med Jonathan Andersson och Erik Jonsson så får vi ett herrlag med alla möjligheter att även nu bärga en medalj.

Med på resan följer Niklas Andersson, förbundskapten för fältlandslaget och Johanna Gullroos, förbundskapten för juniorlandslaget och sportchef på Svenska Bågskytteförbundet (SBF). Hur känner ni coacher inför EM:et?

"Prestationer har man alltid förhoppningar om men jag är en stark förespråkare om laget före jaget. Jag är övertygad om att allas prestationer höjs om laget trivs tillsammans och har roligt. En majoritet av laget träffades i Södertälje i helgen som var och sköt Lina-fälten och efter tävlingen stannade vi kvar tills det blev för mörkt för att se tavlorna och tränade på finaler och umgicks. Stämningen var på topp och lagkänslan växer sig starkare och starkare ju närmare mästerskapet vi kommer. Så prestationer kommer det att bli på EM" - Niklas Andersson

Nu är vi inne på sista veckan innan EM, vad gör skyttarnas för att maxa formen såhär innan tävling?

"Formen för skyttarna ligger precis där den ska vara så här några dagar innan avresa. Varje skytt har sin egen individuella plan för uppladdning inför ett mästerskap, vissa slipar på tecknikdelar andra på mentala delar för att maximera prestation"

Det låter väldigt tryggt och som Niklas säger så visade många fin form på tävlingen i Södertälje föregående helg. Helt klart lovande. Johanna Gullroos åker i år med på sin första fälttävling som förbundskapten. Vad tänker du kring EM?

EM kommer bli en spännande tävling och självklart hoppas jag på medaljer. Vi har tre starka mixedlag med och ett herrlag som med Erik Jonsson i spetsen kan gå hur långt som helst förklarar Johanna. Hon delar också Niklas mening med att helgen i Södertälje innan resan gav ett gott och lovande intryck.

"Alla har sin plan hur den sista uppladdningen ska se ut. Så formen känns riktigt bra, kommer bli mycket fint skytte i Cesana Sansicario. Senaste EM lyckades vi ta 10 medaljer, vi åker med en betydligt mindre trupp i år. Trots det är mina förhoppningar stora på medalj" - Johanna Gullroos

 

Lyser solen för starkt? Inga problem, Förbundskapten Niklas Andersson löser det. VM 2022

"Jag ser fram emot ett bra mästerskap med många härliga prestationer och skratt och sen har vi en andra plats att försvara från den totala medalj ligan från Kroatien 2021" - Niklas Andersson

Med på resan är också ett antal juniorer med en hel del erfarenhet. Lukas Jacobsson och Leo Pettersson har sedan sina debuter i juniorlandslaget 2021 hunnit med en hel del landslagsuppdrag på olika platser i världen. Under senaste EM:et 2021 så var de båda två del av laget som tog guld, men även på den individuella sidan så gick det rätt bra. Leo vann kvalet innan han lyckades ta hem silvermedaljen medan Lukas snöpligt fick nöja sig med en fjärde plats efter att också ha vunnit kvalet. En sak som är säker är att det finns ett sug efter revansch för dessa två skyttar. Framförallt när detta blir deras sista uppdrag som juniorer.

Jaqueline Ringström tog silver sist på EM och är även i år taggad på att göra en liknande resa. Hon har haft en fantastisk utveckling sedan 2021 och har alla möjligheter i världen att plocka hem fler medaljer. Ny i laget är Tilde Ottosson, hon gör juniorlandslagsdebut på årets EM och har visat en bra utveckling i år med bättre och bättre resultat för varje tävling. Ihop med Leo så har de ett mixlag där de har bra chanser att ta medalj.

Som ni förstått är det en extremt taggad trupp som åker till Italien. En grymt spännande resa väntar för skyttarna och vi kan inte annat än att önska dem ett stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-09-13

Senast uppdaterad: 2023-09-13

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se