Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Hermosillo 2023 Hyundai Archery World Cup Final

Till helgen är det dags för avslutningen av utomsäsongen när det kommer till tavelskytte. Världscup finalen avgörs i Hermosillo, Mexiko. De 32 bästa skyttarna från årets världscup final gör upp om 4 titlar och en prispott på nästan 3 miljoner svenska kronor. Förra året sköt vinnarna av tävlingen extremt bra resultat, kan det bli ännu bättre i år?

Prispallen i Recurve Women 2022

De åtta högst rankade skyttarna i varje klass samlas till helgen i Mexiko för att göra upp. På torsdag görs en lottning om vem som möter vem innan skyttarna på fredagen kan träna inför helgen. På lördag är det dock dags, Compound Men & Women skjuter då innan det på söndag blir Recurve Men & Women. I år har det varit en spännande säsong världscupssäsong där vi inte alltid sett de mest självklara skyttarna i toppen. Men här är de kvalificerade i recurve.

Recurve Men:

Lee Woo Seok, Sydkora

Marcus D'Almeida, Brasilien

Kim Woojin, Sydkorea

Mauro Nespoli, Italien

Brady Ellison, USA

Dhiraj Bommadevara, Indien

Dan Olaru, Moldavien

Matias Grande, Mexiko

Recurve Women:

Lim Sihyeon, Sydkorea

Kang Chae Young, Sydkorea

Penny Healey, Storbritannien

Peng Chia-Mao, Taiwan

Casey Kaufhold, USA

Lisa Barbelin, Frankrike

Michelle Kroppen, Tyskland

Alejandra Valencia, Mexiko

I Recurve Men så vann Moldavien sin första världscupsmedalj i och med att Dan Olaro gjorde något av en skräll och vann första deltävlingen i Antalya. I övrigt har han haft en grym säsong sedan dess och bland annat säkrat en OS-plats. Kan han komplettera med en medalj till i helgen?

För övrigt är de två giganterna på plats, Kim Woojin och Brady Ellison. Brady har vunnit fem världscupfinaler och ligger två totalt när det kommer till antalet segrar. Kim Woojin är inte långt bakom med sina fyra. Kan Kim jämna ut statistiken och ta sig upp till Brady? Om han fortsätter med samma sagolika skytte som förra årets final så är det mycket troligt att det även i år blir seger. Med från Sydkorea är också Lee Woo Seok som för övrigt toppar värdscups rankingen Lee verkar dessutom vara i storform då han förra veckan också vann Chung Mong-Koo Cup, en stor tävling i samband med 60-jubileumet för Sydkoreas bågskytteförbund.

Alejandra Valencia World Cup Final 2022

På damsidan är storfavoriten Lim Sihyeon. Hon har i år vunnit 2/4 världscuper och gång på gång visat att hon är väldigt stabil i matchskyttet. Men konkurrensen är tuff och det är svårt att på förhand utse en vinnare. Alejandra Valencia har snubblat på målsnöret flera gånger när det kommer till världscupsfinalen. Hon har ett antal fjärdeplatser på CV:et. Kan 2023 bli det år då blir ett guld på hemmaplamn framför det mexikanska folket? Kapaciteten finns där och hon har i år haft flera fantastiska kvalresultat som visar att hon är en världskytt av rang.

Compound Men:

Josef Bosansky, Slovakien

Mike Schloesser, Nederländerna

Mathias Fullerton, Danmark

Prathamesh Jawkar, Indien

James Lutz, USA

Sawyer Sullivan, USA

Abhishek Verma, Indien

Miguel Becerra, Mexiko

Compound Women:

Jyothi Surekha Vennam, Indien

Ella Gibson, Storbritannien

Sara Lopez, Colombia

Tanja Gellenthien, Danmark

Aditi Swami, Indien

Cho Su A, Sydkorea

Liko Arreola, USA

Dafne Quintero, Mexiko

På compoundsidan så talar statistiken för en slovakisk seger. Josef Bosansky har haft en smått overklig säsong med 2 världscupsvinster och en vinst i European Games. Väldigt imponerande och ett guld på finalen i Hermosillo hade varit kronan på verket för den äldste deltagaren i finalen. Dock är det ingen lätt sak och en annan som vunnit fler gånger, det är Mike Schloesser med sina fyra vinster. Förre året så fick vi se en rad 150 poängsmatcher av honom i jakten på guldet. Skjuter han på samma sätt i år, är chanserna stora för ett femte guld.

På damsidan har vi en oerhört spännande final att se framemot. Är det någon som är bra på att vinna världscupsfinaler så är det colombias Sara Lopes. Sju stycken vinster kan hon räkna till sig. Oavsett hur dålig säsong man tycker sig se att hon har så lyckades hon ofta toppa formen till den åtråvärda finalen. Är det ett åttonde guld vi kommer få se på lördag?

Med i klassen så har vi ett par extremt unga skyttar. Aditi Swami, 17 år gammal och i år har hon redan vunnit såväl en världscup, ett junior VM och dessutom Senior VM. Det är svårt att få en bättre säsong men ett guld på världscupsfinalen skulle göra detta till en av de bästa prestationerna vi sett. En annan sensation är amerikanska Liko Arreola som endast 16 år gammal redan vunnit en världscup och nu har chansen att slåss om guldet. En klass att helt enkelt kika lite extra på

Sara Lopez firar sitt sjunde guld 2022

För den som vill kolla på matcherna live så blir det en lång natt. Första matchen avgörs kl 16:00 lokal tid på lördag vilket för oss i Sverige är 01:00 på söndag. Men självklart så finns det att se i efterhand för den nyfikne. Mer information finns också på World Archery´s hemsida.

Skribent: Lukas Jacobsson

Beginners guide to the Hermosillo 2023 Hyundai Archery World Cup FinalÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-09-07

Senast uppdaterad: 2023-09-07

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se