Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Jakt-SM & JSM 2023 - Lindome

Nu är det dags igen, sista SM:et för i år avgörs på "bästkusten" och i år är det Lindome BK som är värd. Cirka 180 tappra skyttar kommer under lördagen och söndagen göra upp om de sista SM-medaljerna för i år. Så välkommen till årets sista och mest vinklade SM-artikel!

Foto: Jonas Hellsén

Med Lindome som hemmaklubb kan man ju inte annat än att bli lätt stolt när arbetet inför SM nu börjar närma sig sitt slut. Banorna är snitslade, målen uppmätta och kakorna bakade. Det börjar helt enkelt närma sig ordentligt inför dagen med stort D. Jag kan inte annat än hoppas att ni som under helgen ska vandra banan ska vara nöjda. Men efter att idag ha slagit ner 30 väntpålar så ser banan fin ut. Men men, nu ska vi inte vinkla detta mer än nödvändigt. Bästkusten är ju av erfarenhet inte riktigt solkusten så ett par rejäla kängor och en regnjacka kan vara ett bra tips.

Men nu till det roliga, dags att kolla vad vi har skyttar i startfältet i år!

Störst klass är i särklass Longbow Men med sina 21 deltagare. Mikael Fogelby känns som en stark favorit i mina ögon med en rad SM-guld i år. Kan han även avsluta säsongen med ett?

I Longbow Women är det Kaarina Saviluoto som toppar min lista. Regerande svensk mästare och med en hel del erfarenhet i ryggen.

I Traditional Men får förra årets silvermedaljör Paul Raukas bli favorit. Men en chansning är att Åke Svensson vanligtvis brukar kunna hantera en båge rätt bra och lär utmana.

När det kommer till Traditional Women så visade Marielle Bergh på 3D-SM i år att hon vet hur man skjuter omärkta avstånd i och med sin andraplats. Därmed blir hon min förhandstippade guldmedaljör.

 

 

Foto: Lukas Jacobsson

När det kommer till Barebow Men så förväntar jag mig en tuff kamp mellan Marcus Axelsson och Ludvig Rohlin. För ett par veckor sedan blev det riktigt spännande när dessa gjorde upp om titeln som svensk mästare i 3D. Då vann Marcus men Ludvid visade att han kunde ett och annat om avståndsbedömning. Kan Marcus fortsätta på det spåret även på hemmabanan?

I Barebow Women får Kungälvs Erika Andersson stå som favorit. Brons på 3D-SM i år visar att hon kan skjuta bra och ett guld i jakt, det tror jag inte är omöjligt. Kanske kan Tilde Ottosson, med siktet inställd på Fält-JEM slåss om den platsen med.

Nu kommer till siktesklasserna. I Recurve Men så har vi en skytt som troligtvis kan fungera som synonym för Lindome BK. Göran Bjerendal, att han kan skjuta jakt, ja det har han visat sedan långt innan jag föddes och trots sitt dåliga knä så tror jag att han kan skjuta fina poäng även i år. Utmanaren i år är Kaj Sjöberg, tavelskytten som med sitt VM-guld i lag i fält förra året visade att han även kunde skjuta i skogen.

Recurve Women var en extremt liten klass i år med endast Karin Larsson Brolund som deltagare. Ensam i sin klass eller ej, Karin kan skjuta och förhoppningsvis blir det bra resultat ändå.

I Compound Men så blir Mikael Anderle storfavorit. Regerande mästare och uttagen till 3D-EM. Håkan Johansson kan nog trycka in en och annan pil i centrumzon på djuren och ge honom en god utmaning också.

Hos damerna är det Annelie Andersson som blir min favorit. Hon tog brons på 3D-SM och jag tror hon har goda förutsättningar att nu ta hem guldet.

Vi har också väldigt många deltagare i övriga klasser. 50- och 60-klasserna är oerhört starka detta SM:et. Kul att se och förhoppningsvis kan vi där se många fina resultat såväl som jämna resultatlistor. Med på detta SM:et finns också en hel del juniorer. Flera gör sina första SM och troligen framförallt sina första Jakt-SM. Försök ta hand om dessa och gör deras första upplevelser till roliga upplevelser. Ut och njut i skogen nu och ett stort lycka till! (Passa även på att besöka serveringen och testa en eller varför inte alla olika kakor som erbjuds där)

 

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-09-01

Senast uppdaterad: 2023-09-01

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se