Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

3D-SM 2023 - Arvika

I år är det Arvika Archery BK som arrangerar 3D-SM. 239 skyttar från 66 olika föreningar ska göra upp om guldmedaljerna nästa helg (19-20/8). Speciellt roligt blir det att följa 3D-landslaget som troligen lär vara på plats och göra ett sista genrep inför höstens EM i Italien!

Många av fjolårets svenska mästare är anmälda och man kan ju tänka sig att det finns ett visst hopp om att få behålla titeln ett år till. Dock är det inte alltid helt enkelt, framförallt när vi har flera klasser med riktigt tuff konkurrens samt väldigt många skyttar som är på jakt efter revansch. Men det är ju också precis som det ska vara.

Vad har vi då för skyttar i startfältet och vilka kan vi gissa oss till kommer stå på pallen när helgen är klar?

Vi börjar med Barebow Men. En klass med ordentligt med konkurrens. Förra året vann Fredrik Lundmark klassen men i år är han inte på plats. Det öppnar upp för förra årets silvermedaljör Leo Pettersson som med en stabil 3D-säsong i ryggen mycket väl har kapaciteten att ta guldet. Som potentiella konkurrenter finns Lindome-duon Marcus Axelsson och Mats Axeflod. Marcus har skjutit stabilt höga poäng under säsongen medan Mats tog bronset förra året och har en gedigen 3D karriär bakom sig.

Förra året vann Miranda Strimark Barebow Women med ordentligt med marginal ner till silvret. I år är hon inte på plats, inte heller är fjolårets tvåa, Olivia Elamsson på plats. Vilket definitivt öppnar upp klassen för ett gäng nya medaljörer. I startfältet i år hittar vi bland annat den landslagsuttagna Julia Hed och Lisbeth Andersson som säkerligen lär få tufft motstånd av Erika Andersson. En spännande klass med flera skyttar på liknande nivå.

Lisbeth Andersson

Compound Men. Ja, det är en klass med ordentligt med skyttar och bra skyttar dessutom. Mikael Anderle vann förra året och är även i år en en favorit. Han är klar för Italien i höst ihop med Håkan Johansson och Jacob Benschjöld. Jag killgissar dock på att Magnus Carlsson med en grym säsong i ryggen kommer ge landslagsskyttarna en god match ihop med Rickard Johansson. En helt omöjligt klass att gissa resultatet på men det kommer krävas bra poäng, det står klart.

Lisa Södersten knep guldet framför näsan på Ida Karlsson förra året. Lisa är också uttagen till EM i år och har skjutit bra resultat. Ida Karlsson är på plats även i år och man kan tänka sig att det finns ett visst sug efter revansch i år. Annelie Andersson kan säkerligen också utmana de två om medaljerna.

Johnny Kallenberg

Jan Domeij vann Longbow Men förra året. Han är även på plats i år för att behålla guldet. Utmaningen i år blir med största sannolikhet att slå Mikael Fogelby som med sin egenbyggda båge i handen har plockat hem en rad SM-guld i år och tagit en plats i laget till EM. Men det är blott ett par poäng som skiljer deras respektive säsongsbästa så en spännande match lär vänta.

I Longbow Women så är har vi självklart Kaarina Saviluoto som förhandsfavorit och dessutom regerande svensk mästare. Hon är också uttagen till EM och har därmed en bra säsong i ryggen. Utmanare kan bli Angelica Larsson som har visat ett riktigt fint resultat i år.

Regerande mästare i Traditional Men är Brian Pedersen. Han är tillbaka för att försvara guldet. På samma sätt som han försvarat sin plats i 3D-landslaget i och med sin uttagning till EM tidigare i år. En klar favorit i mitt tycke. En annan som har kapacitet att utmana är Johnny Kallenberg som skjutit ett par riktigt konkurrenskraftiga resultat samt Robert Antman som även han är uttagen till EM.

Traditional Women var förra året en väldigt liten klass och det var faktiskt ett par inresta norska skyttar som toppade klassen rent poängmässigt. I år är dock svenskarna sugna på revansch och klassen är betydligt större. Högst poäng under säsongen har Helene Österlund skjutit tätt följt av Felicia Karlsson. Förhoppningsvis kan det bli en jämn historia med höga poäng.

Stort lycka till!

Skriben: Lukas Jacobsson

Information och Resultat 3D-SM 2023Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-08-13

Senast uppdaterad: 2023-08-13

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se