Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

VM är klart - Dags för Paris 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 4

Laget från VM är nyss hemkomna men nu väntar en ny spännande tävling runt hörnet. Den sista deltävlingen i världscupen startar nästa vecka i Paris med ett gäng taggade svenska skyttar på plats. 381 skyttar från hela världen samlas nästa vecka och gör upp om de sista biljetterna till världscupsfinalen som avgörs i Hermosillo, Mexiko!

Förra veckan så avgjordes som tidigare nämnt VM. Myckert vind och en hel regn vind satte käppar i hjulet för fler än en av förhandsfavoriterna och vi såg en hel del "skrällar" under veckan. Den som hade övat på vind och regn hade stora chanser att plocka hem en och annan medalj. På den svenska sidan så blev det ett tufft VM för de flesta. Alla förutom Alexander Kullberg åkte tyvärr ut i första matchen.

Christine Bjerendal vår mest rutinerade skytt hade ett ganska tufft VM. Efter en stabil 44:e plats i grunden så fanns det hopp om en god placering men tyvärr tog det stopp i första matchen. Christine, hur kändes VM:et?

"Ja, jag kan inte säga att jag är helnöjd med VM. Nöjd med att jag, trots svår vind, kunde skjuta såpass bra skott. Det tog styggt på självförtroendet när känslan var bra men pilarna tog överallt. Jag har ett tempo att jobba på, så lite lärdom tar jag med mig. Det får dock jobbas på inför nästa år"

Efter ett en tuff andra halva i grunden så hamnade Erika Jangnäs på en 93:e plats inför matcherna och ställdes inför den nu välkände Elia Canales från Spanien. Hon sköt på med höga poäng i vinden och Erika föll därmed också i första matchen. Hur ställder du om inför Paris nästa vecka?

"Omladdningen var att träna på men just nu blir det mer vila eftersom jag blivit sjuk. Jag hoppas bli så bra så att jag kan skjuta ett eller två pass innan avfärd. Vi får se!"

 


Christine Bjerendal

"Inför Paris så är det lite känslor kvar efter VM såklart. Men samtidigt så vet jag att min skjutning är rätt för mig, jag vet vad jag ska göra. Kampen att göra ett bra jobb på linjen, för att se hur bra jag kan bli, lever vidare" - Christine Bjerendal

Kaj Sjöberg gjorde ett ojämnt kval där ett par riktigt låga serier tyvärr drog ner poängen ordentligt. En och annan 59:a fick räddat upp det till 643 och 77:e plats i grunden. I första matchen stod Kanades Eric Peters. Otur var att Eric hade toppat formen ordentligt och Kaj blev första skytten av många som han slog ut under vägen mot silvermedaljen som kanadenaren till slut kunde packa ner i väskan.

"Det känns okej efter VM, lite surt, jag trodde att jag skulle komma lite längre men känslan va bra hade ett litet tillerproblem som jag tror fick några pilar att sticka iväg som dom inte skulle göra" - Kaj Sjöberg

Nästa är det dags för sista världscupen för i år. Hur blir uppladdningen?

"Uppladdningen inför Paris går fint bortsett från vädret, regnet är lite tråkigt men det prickar bra och känslan är fortfarande bra så förhoppningsvis får jag lite mer träff som stämmer med känslan i Paris"

Alexander Kullberg

För Alexander Kullberg blev resan dock en succé. När tävlingen var över så hittar vi hans namn på 5:e plats. 5a på ett VM i tavla. Ja, det är inget man skojar bort. Extremt bra skytte under hela vägen till kvartsfinalen där resan tyvärr tog stopp. Så Alexander hur känns det nu efter VM?

"Jo men det känns bra. Skyttet stämde bra nästan hela veckan och det var en superhäftigt tävling. Att sluta femma är surt när man är så nära pallen tycker jag men jag är ändå supernöjd med min prestation"

139,146,143,148 och 147. Ja, det är poängen som tog honom till 1/4-delsfinalen. Poäng som till stor dels sköts i ordentligt med regn och vind. Att skyttet stämmer verkar uppenbart för oss här hemma. Med Paris näsa vecka så hoppas vi på att skyttet fortsätter på samma väg. Hur ser dina tankar ut Alexander?

"Jag är supertaggad inför Paris! Det känns väldigt bra att Paris bara är en vecka efter VM:et. Så att man fortfarande är inne i tävlandet och har kvar själva känslan i skyttet från VM:et"

 

Laget till Paris blir följande:

Kaj Sjöberg, Recurve Men

Christine Bjerendal, Recurve Women

Erika Jangnäs, Recurve Women

Alexander Kullberg, Compound Men

Förbundskapten, Elin Kättström

"Det måste vara matcherna jag sköt. Skyttet stämde perfekt. Trots att det blåste storm så kunde jag skjuta några matcher med redigt höga poäng. Sen är det inte utan att få skjuta på finalscene som var en av de bästa sakerna också. Det kändes som en superbra erfarenhet till nästa gång man lyckas hamna där"

Som tidigare nämnt så samlas 381 skyttar I paris för den sista världscupsdeltävlingen. 129st Recurve Men, 109st Recurve Women, 76st Compound Men och 65st Compound Women slåss om de sista platserna till världscupen. Vinnaren av respektive plats får en biljett och sedan kan man också hämta värdefulla poäng till sin World Cup Ranking där det också delas ut ett fåtal platser till finalen.

Som bonus i år är också tävlingen För-OS inför Paris 2024 nästa år. Det innebär kort och gott att tävlingen ger recurveskyttarna chansen att få en inblick i hur OS kommer att se ut nästa år. Något som kan ge trygghet om ett sådant skulle bli aktuellt.

Stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-08-12

Senast uppdaterad: 2023-08-12

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se