Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Berlin 2023 Hyundai World Archery Championships

Christine Bjerendal under VM 2019

På tisdag (2/8) startar årets viktigaste tävling, VM. 10 guldmedaljer skall delas ut och 4 nya individuella världsmästare skall koras. Utöver de åtråvärda pallplatserna så finns det också flera OS-platser på spel. Självklart är både recurve och compoundlandslaget på plats och är beredda på att ge allt!

VM 2023 kommer alltså avgöras mellan 1-6/8 i Berlin, Tyskland nästa vecka. Startfältet är extremt stort och att det finns OS-platser i vinstpotten, ja det märks verkligen i recurveklasserna.

"Det är väldigt många skyttar (tror att det kan vara ett av de största VM:en någonsin) så alla behöver skjuta bra poäng i grunden för att ens ta sig vidare till matcherna. 104 skyttar tar sig vidare individuellt och 24 i lag och mixed" förklarar Elin Kättström (förbundskapten recurvelandslaget)

Faktum är att det i nuläget är 181 skyttar i Recurve Men och 148 i Recurve Women. I herrklassen är det alltså nästa 80 skyttar som inte kommer ta sig vidare i matcherna och i mixlagstävlingen så försvinner nästan 40 lag. Vi behöver inte oroa oss för en lätt vinst iallafall...

På compoundsidan är det också ett brett startfält med 123 i Compound Men och 85 i Compound Women. Vi har ett compoundlag i herrklassen. Där är det totalt är 33 lag med samt ett mixlag som tävlar mot 40 andra lag. Som Elin nämnde tidigare så är det bara 24:a lag som går vidare så kvalomgången som går på tisdag kommer bli extremt viktig för alla.

Här är laget!

Recurve:

Erika Jangnäs, Stockholm

Christine Bjerendal, Lindome

Kaj Sjöberg, Alingsås

Elin Kättström (förbundskapten)

Compound:

Jaqueline Ringström, Skogen

Alexander Kullberg, Skogen

Jacob Benschjöld, Kalmar

Joakim Limås. Trelleborg

Magnus Carlsson (förbundskapten)


Kaj Sjöberg

"Det är klart att man alltid har förhoppningar på ett VM. Jag är väldigt glad över att vi har både ett mix-lag och ett herrlag med, båda dessa kan skrälla" -Magnus Carlsson

Laget som skickas består av flera rutinerade skyttar men även ett par betydligt mindre erfarna. Några av skyttarna har skjutit internationellt men för flera så är detta deras första tavel VM. För Jaqueline Ringström så blir detta hennes första uppdrag på seniorsidan och hennes andra uppdrag på tavla överlag. Medan Christine Bjerendal har skjutit väldigt många VM sedan hennes debut i landslaget 2009. Helt enkelt en blandad trupp men också en trupp med starkt förtroende från förbundskaptenerna.

"Individuellt åker vi med fyra relativt unga skyttar men samtliga har stor erfarenhet av internationellt tävlande och vet hur allt går till och vad som krävs. Som förbundskapten känns det stabilt. Vi vet att det kommer att vara riktigt tufft individuellt och det kommer att krävas att vi lyfter oss ytterligare en nivå men den kapaciteten finns hos samtliga skyttar" - Magnus Carlsson.

"Det känns bra inför VM. Det är ett härligt gäng som vi åker med och jag tror att de kan lyfta varandra. Formen har varit bra hos flera av skyttarna så förhoppningsvis håller det i sig" - Elin Kättström.

Christine Bjerendal blir den mest rutinerade skytten i laget och många av oss minns säker hennes senaste VM. VM:et 2019 var då hon först placerade sig på en imponerande 9:e plats efter ett grymt kval och sedan såg till att ytterligare en gång säkra en OS-plats. Så hur känner Christine inför resan?

"Ja, det är lite tankar som far. Mitt förra VM skapade många minnen att jag nu vill prestera lika bra, fast lite bättre Jag vet att tankarna kan bli "farliga" på så sätt att man vill för mycket, så det jobbas lite mentalt på den fronten. För övrigt så känner jag mig lugn i mitt skytte, jag vet hur jag skjuter och hur jag vill skjuta. Det är bara att fortsätta jobba på det"

Med på resan är också Erika Jangnäs. Det är inte hennes första VM heller utan även hon var med 2019 och ingick i det lag som var väldigt nära att säkra 3 platser till OS. Så Erika, hur känns det inför VM denna gången?

"Det är både nervöst och spännande. Mycket har hänt denna säsong i mina resultat vilket är positivt inför ett VM. Därför är jag extra nyfiken på hur långt det jobb jag hitintills har lagt ner kan ta mig"

Om det är någon som är taggad så verkar det vara Alexander Kullberg. Han har haft en imponerande säsong efter att ha tagit brons på fält-VM förra hösten. Resultaten har varit stabilt på en hög nivå inte minst i matchskyttet. Att han åkte ut på 149 av 150 poäng i Shanghai var tråkigt men det visade att Alexander är på helt rätt väg. Vilket definitivt märks av när jag frågar hur känslan är!

"Det känns väldigt bra inför VM:et. Efter att ha skjutit WC i Turkiet och Shanghai och sen skjutit en Grand Prix i Kroatien för att bygga ett större självförtroende så känns det super bra inför VM:et. Skyttet sitter och materialet är klockrent. Sen ska det bli super skoj att vi är ett grymt bra lag som åker. Så jag tror redigt mycket på det här VM:t"

Ett VM är en prestigefylld tävling och just Tavel-VM är bland det största man kan vinna i bågskyttevärlden. Väldigt få tävlingar om ens någon samlar lika många bra skyttar som VM i tavla. Med det så kommer förstås förhoppningar. Att vinna VM, ja det kan jag tänka mig att de flesta av oss bågskyttar någon gång drömt om. Men vad har vi egentligen våra förbundskapten för förhoppningar om de får sätta ord på sina tankar?

"Förhoppningar, självklart vill jag att vi kommer hem med en medalj, Alex visade på Fält-VM sist att det går. Men utöver det så är den erfarenhet skyttarna får denna vecka ovärderlig. VM är det största en compskytt kan skjuta och att få möta dom bästa i världen är utvecklande" - Magnus Carlsson

"Mina förhoppningar är att lagen ska ta sig vidare till eliminering och att alla individuellt får skjuta minst en match. Lyckas vi med det så tycker jag att vi har gjort ett bra VM. En OS-plats hade så klart varit fantastiskt och tar vi en så har skytten/skyttarna gjort en riktig bragd" - Elin Kättström

Jacob Benschjöld under Grand Prix Lilleshall

VM kommer bli en intressant vecka att följa både att se våra svenska skyttar skjuta men också att verkligen få se de allra bästa skyttarna i hela världen samlas på en plats. Vi lär få se höga poäng och jämna matcher. Precis så som VM ska vara! På tisdag start det och som vanligt är det på ianseo som resultaten går att följa. Stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Följ resultaten under VM här!Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-07-29

Senast uppdaterad: 2023-07-30

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se