Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Din guide till OS-kvalet

OS 2024 avgörs nästa år i Paris. Men redan i år börjar de flesta platserna delas ut. Hur uttagningsprocessen ser ut är dock inte helt lätt att förstå. VM börjar nästa vecka och där delas det ut 24 platser ut vilket gör det till det enskilt största eventet för att ta platser. Men hur får man en av dessa 24 biljetter till OS?

Som jag nämnde tidigare så är det 24 platser som delas ut under nästa vecka. 12 till damerna och 12 till herrarna. För att krångla till det ytterligare så är det också i år ett nytt system för hur platserna delas ut. Ett system där platserna i första hand kommer gå till dem som också tar medaljer samt premiera lagskyttet.

Tidigare år har det varit 8 lagplatser som delats ut och därmed får de tre skyttarna i laget även individuella platser. I år har man ändrat och istället är det 12 lag som kvalar in till OS. Så 36 av skyttarna i varje klass på OS kommer att ta sig dit genom lagskytte. Det innebär att nästa vecka så får de lag som tar medalj i lagtävlingen i båda dam och herrklassen även platser till OS. Lagtävlingen blev därmed extremt viktig.

Övriga 9 lagplatser delas ut under följande event

Frankrike som arrangör får 1 lag plats.

3 lag delas ut till vinnaren av kontinentala mästerskap (EM för vår del).

3 lag delas ut under den sista kvaltävlingen i Antalya nästa år.

2 lagplatser till de högst rankade lagen på världsrankingen efter de lag som då redan tagit platser.

Eftersom man inte kan ta fler än 3 platser per nation så innebär detta att om ett lag redan tagit en plats och sedan vinner en tävling igen att de platserna lämnas tillbaka och är då öppna för att andra lag ska ta dem. Om vinnaren av EM nästa år redan har säkrat lagplats så får tvåan platsen istället exempelvis.

De resterade 24 platserna delas ut under individuella tävlingar eller i mixlag. Vi såg redan under European Games hur vinnarna av mixlagstävlingen tog två platser samt guld och silvermedaljören individuellt. Under VM nästa vecka delas det ut 3 individuella platser och det är då till de topp 3 placerade skyttarna. Övriga platser kvar delas ut under andra tävlingar i varje kontinent varav 3 platser i Europa. Samt två är reserverade för att delas ut under sista kvaltävlingen i Antalya nästa år.

Viktigt att komma ihåg är som sagt att man kan bara ta 3 platser per nation. Det innebär att många platser kommer att gå till systemet. Min personliga gissning är att vi redan nu på VM kommer se att några av vinnarna i lagtävlingen också tar platser individuellt och att då skyttar lägre placerade än topp tre får platser. Finns också en chans att det kommer vara fler platser att slåss under den sista tävlingen i Antalya nästa år. Platser som av olika anledningar lämnas tillbaka av nationer efter det delas ut efter världsrankingen.

Kim Je Deok - tvåfaldig Olympisk guldmedaljör

Men om man nu tar en plats till OS, är man automatiskt uttagen dit? Nej, först och främst måste man klara en poänggräns uppsatt av World archery. 640 för herrarna och 610 för damerna. Efter det är det Sverige Olympiska Kommite (SOK) som bestämmer vem som skall skickas och om det faktiskt ska skickas någon alls till OS. Det är alltså en lång process att ta sig dit som kräver mycket bra skytte och ett förtroende av SOK.

Den som verkligen vill grotta ner sig i hur platserna delas ut så har World Archery en utförlig artikel om varje plats och tävling som det delas ut platser på

Skribent: Lukas Jacobsson

How do archers qualify for the Paris 2024 Olympic Games?Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-07-28

Senast uppdaterad: 2023-07-28

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se