Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

European Games 2023


European Games är nu klart. De första platserna till OS är utdelade och nya mästare utsedda. En bra tävling för oss på hemmaplan där matcherna från ⅛-delen och framåt livesändes och går även att se i efterhand. Vi som kollade fick se jämna matcher med höga poäng men även en tävling som i helhet hade hög klass. Världsrekord i Compound Women genom Ella Gibson och tangerat världsrekord i Compound Men, där genom Mike Schloesser. Tävlingen var helt enkelt som ett EG ska vara, fyllt av stenhård konkurrens!

Se matcherna från European GamesÖppnas i nytt fönster.

De individuella mästarna blev:

 

Recurve Women - Penny Healey

Recurve Men - Florian Unruh

 

Compound Women - Elisa Roner

Compound Men - Josef Bosansky

De åtråvärda platserna till OS gick till Spanien, Moldavien och Tyskland i Recurve Men. Hos damerna var det England, Spanien och Italien som knep de första platserna. Det finns alltså nu 61 platser kvar att slåss om, varav nästa chans att ta plats åt sitt land är på VM senare i sommar.

Spanien vann mixlag vilket gav dem de två första platserna till OS. I den individuella tävlingen så blev det silver både på dam och herrsidan för Spanien vilket gjorde att bronsmedaljören denna gången fick OS-platsen ihop med guldmedaljören.

Men tillbaks till våra svenska skyttar. Vi tog som ingen troligen missat tre platser till World Games. Skyttarna som valdes ut till att representera Sverige blev Kaj Sjöberg, Christine Bjerendal och Jacob Benschjöld. Men hur gick det för oss?

Bäst koll har såklart Elin Kättström, förbundskapten på plats.

“Jag tycker att det gick bra. Alla skyttarna sköt stabilt och klarade av att skjuta matcher med alternerande skjutning. För Jacob och Kaj var det första gången så det var en bra erfarenhet för dem” förklarar hon.

Som Elin säger så var det alternerande skjutning i finalerna i alla matcherna. Det innebär att skyttarna ställs upp på finalbanan när de skjuter mot varandra. Först skjuter den ena personen och har då 20 sekunder på sig. Direkt när skytten skjuter blir det motståndarens tur att skjuta och tiden börjar rulla från 20 sekunder. Det är alltså ett mer intensivt sätt att skjuta match och framförallt mer pressat då 20 sekunder inte är lång tid om det skulle behövas ta ner. I vanliga fall skjuts matcherna fram till semifinal genom att alla som gått till exempelvis ⅛-delen skjuter samtidigt på ett fält och man har 90 sekunder på sig att skjuta sina 3 pilar. Men på OS och på EG så skjuter man alltid alternerande och matcherna skjuts därmed en i taget.

Jacob Benschjöld var också inne på att matchsystemet var nytt men lärorikt när jag hörde av mig till honom gällande uppdraget.

Jacob Benschjöld


“Var inte nöjd med kvalet, behövdes mer vilja och tempo, matchen tycker jag gick hyfsat med tanke på att jag aldrig har skakat så mycket under en match innan. Värdefull träning inför VM som gett mig nya saker att jobba på”


Att få testa att skjuta en sådan här match är, som Jacob och Elin säger, grym erfarenhet. Skulle man på exempelvis hamna i medaljmatch på exempelvis ett VM så kan det vara skönt att ha fått känna på hur systemet funkar innan. Någon som dock har gjort detta många gånger är Christine Bjerendal. Hur var EG för dig?

“Under EG så har jag känt mig väldigt lugn och trygg. Efter så många år som jag har skjutit så känner jag min skjutning väldigt väl nu. Jag vet vad jag gör för fel, när det blir fel, men jag vet hur jag ska göra för att göra rätt. Det är en stor trygghet. Min skjutning har varit bra men samtidigt så känner jag att jag har mer att ge, det är gött.

Det är alltid tungt att åka ur tävlingen, men så länge som jag har jobbat på att ta kontrollen över min skjutningen och att vara "här och nu" så var den positiva känslan starkare och den tar jag med mig”

Kaj Sjöberg har inte varit på den här typen av uppdrag innan. Hur var EG i stort för dig?

“EG som stort är en grym upplevelse det va häftigt med invigningen och hela upplägget, träffa alla andra idrottare både från Sverige och andra länder är stort, kul att träffa andra elit än bara bågskyttar”

Det blev inga medaljer denna gången men väldigt bra träning inför kommande uppdrag. Samtliga skyttar uppvisade stabilt skytte och det ska bli spännande att se hur VM går senare i sommar!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-07-01

Senast uppdaterad: 2023-07-01

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se