Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Krakow 2023 European Games

Imorgon börjar European Games i Krakow, Polen. En stor och viktig tävling och i särklass det närmsta man kommer ett OS. Vem som helst tar sig inte hit och det har varit en lång och väntans fylld period för våra skyttar innan det blev bekräftat vilket som skulle åka. Men nu är laget på plats och den officiella träningen är avklarad.  Imorgon kliver de ut på linjen och känslan är att vi har tre skyttar som är ruskigt sugna på att skjuta bra.


Laget består av följande,

Kaj Sjöberg, Recurve Men

Christine Bjerendal, Recurve Women

Jacob Benschjöld, Compound Men

Vad är det som gör European Games så speciellt? Man kan kalla det för ett mini-OS. Det är ett multisportevent som hade premiär så sent som 2015. Helt enkelt ett relativt nytt fenomen. Eventet växer för varje år och i år deltar 29 olika sporter. Eftersom det är Europeiska olympiska kommittén som ansvarar för tävlingar finns det en stark koppling till OS och i flera sporter börjar kvalen till OS här. Till den kategorin hör vår sport.

För recurve så finns det fyra platser till OS att slåss om. Vinnarna av mixtävlingen samt de två individuella vinnarna får utöver äran de första platserna till OS i Paris nästa år. Från Sverige är det Kaj och Christine som ihop bildar vårt mixlag. En tuff tävling med bara fyra platser men mixlaget kan mycket väl vara vår chans. I Kroatien för ett par veckor sedan såg vi Kaj och Christine skjuta de poäng som är tillräckliga för att ta sig långt i mix. Kapaciteten finns där och jag tror att för oss på hemmaplan kan detta bli en av de mest spännande delarna av mästerskapet.

Jacob Benschjöld, Kalmar BS

I vanlig ordning så är det Christine som står för erfarenheten i laget. Hon har skjutit EG en gång innan. Så Christine, hur känns det inför tävlingen?

“Känslan är lite lätt pirrig, som att det ska bli spännande, och att jag vill skjuta. Jag vill se vad jag kan skjuta och prestera med den träning jag gjort och med den lilla justering jag gjort när jag ökade styrkan på bågen” berättar hon.

Som jag nämnde tidigare så har du varit på plats tidigare på EG men också liknande sammanhang när du deltagit på OS. Känner du någon trygghet eller fördel i det?

“Jag vet inte om det gör så stor skillnad på att jag har skjutit just EG förut, snarare att jag är bekant med de människor som är på plats. Men sen är det faktum att ju fler tävlingar (och ju äldre jag blir…) jag är på, desto bekvämare blir jag i att åka på tävling. Så som svar på den frågan så är jag lite lugnare nu inför, men nervositeten kommer troligtvis vara den samma som på alla tävlingar”

Skönt att även Christine kan känna nervositet inför en tävling känner jag. Jag passar även på att kolla med Kaj hur det känns. Han sköt till sig sin plats hit på EM:et förra året och detta blir hans första European Games. 

“Riktigt bra känsla, har skjutit väldigt bra på träningen så jag hoppas jag kan få med mig det ner till Krakow. Målet jag har är att skjuta tekniskt som jag gör på träningen för då kommer poängen och så hade det varit kul med lite flyt i matcherna” berättar han.

Han har en viktig poäng, på den nivån som världseliten nu håller i tavla så räcker det inte bara att skjuta bra. Man måste skjuta extremt bra och stabilt men man behöver också ha lite flyt och få in pilarna på rätt sida linjen. Stolpe ut med linjerna och det kan bli en tidig hemkomst.

Jacob Benschjöld under officiella träning i Krakow tidigare under dagen

Jacob Benschjöld representerar compound. Han tog själv platsen hit när han mycket imponerande slutade på en andra plats i tävlingen om de sista platserna till EG. Han uppvisade mycket bra skytte under matcherna och kapaciteten finns helt klart där. Även Jacob har lite tankar kring tävlingen.

“Väldigt spänd inför resan. Det är första gången jag flyger utan resten av landslaget som kan peka mot odd-size check-in. På plats har jag ett antal mentala triggers jag ska använda. De gav bra resultat i helgen så de får följa med till EG också. Målet är att hålla mig till det jag har tränat, vara modig i skotten och hålla huvudet inne i själva skyttet” förklarar han.

Tre taggade skyttar låter lovande. Det kommer bli en tuff tävling med några av de allra bästa skyttarna i världen och en rolig tävling att följa på alla sätt. Kvalet börjar klockan 08:45 imorgon och resultaten finns på ianseo att följa. Bågskytte och midsommarfirande, en svårslagen kombination. Lycka till åt våra skyttar på plats och glad midsommar till er här hemma!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-06-22

Senast uppdaterad: 2023-06-22

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se