Svenska Bågskytteförbundets organisation – Rolf Volungholen
Kommunikationsgruppens artikelserie om förbundets organisation fortsätter – och den här gången möter vi Svenska Bågskytteförbundets nye styrelseordförande, Rolf Volungholen. Efter att ha tagit över stafettpinnen från Carina Olsson i våras kliver han nu in i ordföranderollen, väl förankrad efter tio år som ledamot i styrelsen.

Rolf Volungholen
Fem snabba med Rolf!
Sysselsättning: Teknisk konsult i eget företag – Jag har jobbat med skogsmaskiner i snart 50 år och utvecklat egna maskiner. Där bland de första som styrdes med VR. Den första autonoma och och AI-styrda skotaren.
Klubb: Bollnäs Bågskytteklubb
Styrelseerfarenhet: Jag har inte suttit mycket! Det är alltid lite fel tycker jag att sitta med, eller åka med, jag är hellre med och styr eller kör! Jag har varit ledamot i över 10 år.
Bästa med styrelsearbetet: Möjligheten att påverka och driva frågor – och att lära sig av kollegorna. Styrelsen är det viktigaste styrmedel i en organisation, båda för fart och riktning
Bästa med bågskytte: Man blir aldrig helt nöjd så man vill kolla på andra prylar och teknik. ”Instant feed back” måste väl komma från bågskytte. Man blir ju så mallig när det går bra en pil/serie/tävling. Jag sköt något PB så sent som ifjol och har inte riktig bestämt mig vad som är bäst av 3D Fält eller Tavla. Långa avstånd ute är häftigast! Just nu kör jag även lite med långbåge fast talangen försvinner emellanåt
För Rolf var bågskyttet långt ifrån en självklar del av livet från början. Tvärtom var det först i vuxen ålder han upptäckte sporten – och då ganska oväntat, på andra sidan Atlanten.
Jag hamnade i bågskyttet vid 41 års ålder medan jag bodde i Chicago, det var compound, mycket bågjakt och 3D fast jag ville testa allt och anmälde mig till en taveltävling i Grants park i Chicago, då fick jag dela tavla med senare Världsmästarinnan Mary Zorn. Det gjorde intryck!
När han flyttade till Bollnäs 2003 dök bågen upp igen, Bollnäs Bågskytteklubb hittades bara 900 meter från huset och Rolf blev engagerad direkt. Först som revisor i klubben, sedan ordförande, och vidare till distriktet. Det ena ledde till det andra – och så småningom även till förbundsstyrelsen.

Även om Rolf själv är aktiv skytt, är det som domare han skapats sig ett namn inom bågskyttevärlden – både i Sverige och internationellt. Men vad var det som fick honom att satsa på just domarrollen?
När jag började tävla i Sverige tyckte jag att domarna ibland kunde vara mer alerta och kunniga. Så jag bestämde mig för att själv utbilda mig till domare 2007, och fortsatte sedan som domarutbildare, kontinental domare 2015, internationell domarkandidat 2018 och blev internationell domare 2021.
Det har varit en otroligt lärorik resa. Jag har dömt 14 internationella mästerskap och cuper – ofta 6 till 10 dagar långa – och det har gett mig både erfarenhet och kontakter över hela världen. Man får se världseliten på nära håll och lära sig hur de gör – det är ovärderligt. Nu när jag passerat 65 och nått åldersgränsen för att döma internationellt fick jag World Archerys Outstanding Service Award men behåller de goda minnen och kontakter jag fått över världen.
Efter omkring tio år som ledamot i förbundsstyrelsen kliver Rolf nu in i rollen som ordförande för första gången. Trots det nya uppdraget tar han sig an rollen med både trygghet och tillförsikt.
Det känns ansvarsfylld, spännande och utmanande. Fast ändå lugnt med de många påhejningar jag fått!
Uppdraget som ordförande innebär förstås också att han ställs inför flera välkända utmaningar – både för förbundet som helhet och för styrelsens arbete.
Utmaningarna är ungefär desamma som tidigare: att få så många som möjligt att följa vår strategi, och att få till en effektiv och korrekt kommunikation. Vi behöver se till att rätt information når alla. Men också att utveckla demokratin. Good governance är inget självklart – det kräver ett aktivt arbete.

Rolf i rollen som domare på VM 2022
". . . sammanflätad bågskytteorganisation som är demokratisk på riktigt"
Som ny ordförande har Rolf inte bara ögonen på de långvariga utmaningarna inom förbundet – han har också tydliga mål för sitt uppdrag. Målen är formade av hans mångåriga erfarenhet i styrelsen och fokuserar på att stärka både organisationens struktur och engagemanget inom rörelsen.
Mandatperioden är bara ett år, så man hinner inte med allt. Men mitt mål är att vi ska få en sammanflätad bågskytteorganisation där demokratin fungerar på riktigt. Respekt är en viktig byggsten. Sen handlar det om god framförhållning, en trevlig arbetsmiljö och förutsägbarhet – särskilt för alla oss som har förtroendeuppdrag. Vi måste skapa förutsättningar för fler att vilja engagera sig.
