Juniorlägret på Bosön - 2024
Nu är årets juniorläger över och det var en succé. Sedan 2022 har SBF arrangerat juniorläger på Bosön, något som har blivit en populär tradition. I år var det ungefär 65 bågskyttar inblandade. Det har skjutits, tränats och skrattats, ungefär allt som behövs för att hålla ett gäng ungdomar nöjda och glada verkar det som. Förhoppningsvis så har samtliga med sig något positivt hem, oavsett om det är en ny sak att träna på eller en ny vän!
Lägret startade på fredagen med middag innan det blev skytte i Vinnarhallen. En butt på 70m restes snabbt upp av recurveskyttarna från satsningsgruppen medan övriga samlades i kortänden för 18 m. I motsat ände fick Emil Arnesson sin teknikhöra. Under helgen tilldelades samtliga en tid här där det filmades och varje skytt fick feedback på sitt skytte.
Kvällen avslutades med lite fika och frågestund med elverna på bågskyttegymnasiet
Lördagen blev en intensiv dag som började med en stabil frukost. En lätt överdosering av bacon, pannkakor och nutella senare var det dags för medicinsk yoga med Elin Kättström. Tanken här var att introducera mental träning för ungdomarna. Det genomfördes en övning där ungdomarna under ledning av Elin fick försöka fokusera på olika saker. Syftet här var att öva på att befinna sig i nuet och ha fokus på rätt saker. Nyttigt för en bågskytt, vi vet ju alla hur lätt det är att tankarna vandrar när tävlandet börjar! Efteråt genomfördes helgens första gruppövning där deltagarna skulle ta fram skjutprocessen, enkelt tänker ni? Placera fötterna, sikta, skjut? Nja, riktigt så enkelt är det inte riktigt. Skjutprocessen ska innehålla alla de steg som faktiskt krävs för att genomföra ett bra skott. Hjärnan vill gärna automatisera så många delar som möjligt, något som många menar att GS är en konsekvens av. Här gäller det alltså att ha en plan med allt under skottet för att undvika misstag. Exempelvis hur vi placerar fingrarna på tabben eller relasern.
Efter lunch blev det teambuilding med Othilia och Malte. Här bjöds det på allt från sten-sax-påse till att härma fåglar. En övning lika skrämmande som rolig. Kort och gott fanns det inte mycket kvar att skämmas över efter detta. Sedan blev det tabata med Karin. Det ihop med en runda med knäböjd efter den klassiska Flower-låten så finns det nog en viss risk att ungdomarna hade viss möda att sätta sig ned efter helgen. Pigga på skytte förblev dem dock, för det bjöd eftermiddagen på. Först blev det seriös träning på 70m och 18m innan kvällen avslutades med lite mer skratt och tävling med archery tag. För de som inte tog ut sig helt väntade sedan en annan utmaning. Jonas har sedan starten bjudit på chili under den lediga tid som finns på kvällarna och i år var det dags igen. Ett gäng modiga ungdomar testade. Om det var starkt är något oklart, men vattenförbrukningen höjdes markant på Lidingö just den kvällen.
Söndagen bjöd på skytte för ungdomarna. De sista filmningarna med Emil betades också av under förmiddagen. På annat håll plågades elit-, NIU- och satsningsgruppsskyttarna av fystester. Tre repetioner med så mycket vikt som möjligt i knäböj och bänkdrag stod på schemat. Knäböj var med under förra året och det konstaterades en viss utveckling hos vissa, kul att se. Sedan var det också 6 minuters maxtest där målet var att springa så långt som möjligt på 6 minuter. Söndagen avslutades sedan med föreläsning med Susanne Ljungskog, där lärdomen nog fick vara, att en karriär bjuder på båda med- och motgångar men det är viktigt att man hela tiden har en plan man tror på.
I stort verkar det som att även ungdomarna var nöjda med helgen, såhär säger Malva Sahlberg, "Jag tycker att det var kul att träffa en massa nya människor och att få skjuta tillsammans. Det var också väldigt lärorikt att få tips både från andra tränare och skyttar"
Strax innan lägret publicerades regeländringar som påverkade en del av ungdomarna på lägret, Amilia Aronsson från Huskvarna är en av dem. "Jag tycker det kommer bli kul med klassändringarna eftersom det kommer ge lite extra utmaning men det kommer vara färre personer i varje klass vilket är tråkigt"
Domar- och Regelkommittén leds av Rolf Volungholen som har full förståelse för att det finns en risk för färra klasser, men hoppas på att de nya reglerna istället kan vara ett led i att få fler att tävla.
"Antalet tävlande per klass blir färre på vissa tävlingar. Vi tänker att antalet klasser inte är problemet men att vi har för få skyttar. I juniorklasserna är det ingen nedre gräns på deltagarantal på nationella tävlingar men det måste vara minst två för att guldmedalj skall delas ut på JSM. På nationella tävlingar kan även klasser som skjuter på samma avstånd och tavelstorlek slås ihop. Juniorer kan även gå upp en eller flera klasser mot elit. Innan de som är juniorer idag föddes, var det tre årskullar i varje kategori. Senioråldern var 19 år. Vi tror att den kritiska åldern när många slutar med bågskytte skall fångas upp i U18. En 16-åring känner inte alla gånger att det schysst att tävla mot en 20-åring. Med tätare mellan juniorklasserna hoppas vi och alla världens bågskyttenationer att det blir flera som tycker om tävlande längre."
Med det sagt vill vi på förbundet tacka alla deltagare för en fantastiskt helg! Det finns också en bilder från helgen på SBF:s smugmug, länk nedan!