Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

European Youth Championships 2024

Igår flög den svenska juniorlandslagstruppen till Rumänien för att skjuta JEM. Fem dundertaggade skyttar ihop med två förbundskaptener ska tävla mot 360 andra skyttar om de åtravärda EM-titlarna. Tävlingen avgörs i Ploiesti, Rumänien där vädret förväntas nå upp mot 40 grader i veckan. Så det är inte bara tufft motstånd som väntar vår skyttar utan även vädret gör sitt. Något som flera av dem redan ställts inför tidigare.

Junior EM - 2022

Tävlingen börjar på måndag med officiell träning innan kvalet börjar på tisdag för samtliga skyttar.

(starttid 9/7/deltagare i klassen)

Recurve Under 21 Men (15:00/66):

Kevin Hedenvang

Recurve Under 21 Women (15:00/57):

Freya Andersson

Compound Under 21 Men (15:00/42):

Simon Mosén

Compound Under 21 Women (15:00/39):

Ami Fransson

Compound under 18 Women (09:00/25)

Jennifer Winsenne

Förbundskaptener:

Karin Larsson Brolund

Rikard Dylander

Karin Larsson

Karin Larsson gör sitt första riktiga juniorlandslagsuppdrag som förbundskapten och är förhoppningsfull.

"Känns som vi kommer ha en bra vecka framför oss. Jag känner att vi har en stark trupp med oss som förhoppningsvis kommer trivas bra i den rumänska värmen" - Karin Larsson Brolund

Freya, Kevin och Jennifer var i Antalya för ett par veckor sedan och fick redan där känna på den extrema värmen. Om det är något som gör dem bättre förbereda får vi snart svar på men faktum är att vi har en stark trupp.

Med i truppen hittar vi erfarna skyttar som Kevin Hedenvang som gör sitt sista juniorlandslagsuppdrag men också den helt nya Ami Fransson som skjuter för första gången i den svenska landslagsdräkten.

Ami Fransson är ett relativt nytt namn på juniorsidan men som tagit ett stort kliv framåt i år. Med svenskt rekord i båda CW21W och CW så är hon den damskytt som skjutit högst på både junior och seniorsidan. Hon är därmed ett givet namn i juniorlandslaget med en den nivå hon uppvisat i år. Jag kollade läget med Ami och jag fick ett tryggt svar. Det finns en del nervositet i och med att det är första gången men om nåt så är det mer roligt. "Jag vet hur jag står mig mot Sveriges juniorer efter det knappa år då jag skjutit comp, så det ska bli spännande att se hur det ser ut även bland Europas juniorer"

Kevin Hedenvang står för erfarenheten i truppen i år med en hel del uppdrag både med senior och juniorlandslagsuppdrag i bagaget. Men detta blir hans sista i juniorlandslagets regi. Med sin 72 tums långa båge som är intrimmad till tusen så är han enligt egen utsago redo att ge allt.

"Jag har legat på bra med träningen efter Turkiet. Fick en bra mental "boost" efter jag slog ut Jeff från Luxemburg på OS-kvalet i Turkiet, så håller jag uppe det skyttet som jag hade på den finaldagen så kommer det att gå bra" - Kevin Hedanvang

Jennifer Winsenne, ytterligare en compoundskytt som exploderat de senaste året. I år har hon lyckats vinna en European Youth Cup och får väl i och med det räknas som något av en förhandsfavorit. Hon gjorde debut i seniorlandslaget i Antalya och sköt ett bra resultat i grundomgången där. Värmen verkar alltså inte vara ett stort bekymmer, annat än för releasehanden.

"Jag är väldigt taggad inför detta! Även väldigt taggad på att tävla i mot Europas toppskyttar i min klass. Dock kommer det vara ungefär lika varmt som i Antalya så vi får se pm releasern råkar glida ur fingrarna eller inte" - Jennifer Winsenne

Jennifer efter vinsten I Sofia, Bulgarien

Med i laget har vi också Freya Andersson som också debuterade i seniorlandslaget under världscupen i Antalya. Hon har kämpat med en förkylning sedan tävlingen men tycker överlag att det känns stabilt. "Jag är taggad"

Simon Mosén är också på plats. Han har varit med juniorlandslaget ett par år och är ingen färsking i spelet. En bra säsong med fina resultat och jämn nivå speglar hans kommentar om att det känns bra generellt. "Fastän att det har varit mycket annat än bågskytte på det senaste som tar tid så känns det som att jag kan prestera" tilläger han.

Kevin Hedenvang med Freya Andersson i bakgrunden

Jag passade också på att höra med Rikard Dylander om hans tankar kring tävlingen. Rikard har varit förbundskapten sedan 2020 och är sedan länge en välkänd tränare i Sverige.

"Truppen har en bra dynamisk och bra blandning av erfarenheter från olika internationella tävlingar. Skyttarna vi har tagit ut har visat fin form i tävlingarna innan och det känns som att det kommer kunna bli en riktigt bra vecka. En utmaning blir värmen som kommer ligga på 28-38 grader på dagarna, så här gäller det att vara väl förberedd med vätska och solskydd" - Rikard Dylander

Tävlingen drar som sagt igång imorgon, tisdag med start kl 09:00 för Jennifer Winsenne medan övriga fyra skyttar skjuter klockan 15:00. Varmt väder och tufft motstånd väntar skyttarna och resultaten går som vanligt att följa på ianseo.net.

Lycka till!

 

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2024-07-08

Senast uppdaterad: 2024-07-08

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se