Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

2024 Final World Qualification Tournament

I helgen så är det äntligen dags för den sista chansen att ta en plats till OS. Många länder saknar platser till OS, även Sverige och nu är det dags för ett sista ryck. Ett antal platser skall delas ut och med flera på förhand givna länder som hittils saknar platser så kan vi se framemot en intressant tävling. Sverige är på plats med fem skyttar och med en ny skytt på damsidan har Sverige nu ett damlag igen efter ett par år utan. Välkomna till årets viktigaste tävling!

Samtidigt som många svenska bågskyttar beger sig till Stockholms området för de Midsommarpilen och Sigrid Johansson Minne så kommer våra svenska elitskyttar skjuta för OS i det varma Turkiet. I vinstpotten står det klart att det finns flera OS-platser även om antalet och hur de är fördelade inte helt är klart. Allting beror på villka som vinner lagtävlingen som kommer avgöras först. Om ett land redan har säkrat en individuell plats så lämnas den nämligen tillbaka om landet även tar en lagplats.

Det vi vet inför tävlingen är att det är tre lagplatser kvar att skjuta om och minst två individuella i varje kategori. Ni som följt OS-kvalet framtill slutspurten vet att det är relativt många platser som delas ut under tävlingen, i förhållande till tidigare mästerskap. Det har varit tufft att ta platser så det oftast endast är medaljörerna som fått platser till OS. Det innebär att sista tillfället nu har betydligt fler platser att slåss om. Samtidigt innebär det också att det är väldigt många duktiga skyttar som fortfarane inte har säkrat en plats till OS. Närmare bestämt är det 300 skyttar som ska slåss om de sista platserna.

Som ni ser på bilderna ovan så är det en del platser kvar att att slåss om, samtidigt delas inte alla platserna ut under tävlingen i helgen utan ett par platser är reserverade för utdelning efter världsranking och dylikt.

Kollar vi lite lätt på tabellerna så ser vi direkt att det är ett par riktigt starka lag som ännu inte tagit en plats. På herrsidan har vi Tyskland, USA, Chinese Taipei och Indien som är tre riktigt starka lag som inte är klara för de Olympiska spelen. På damsidan hittar vi Indien, Kina och Chinese Taipei. En spännande lagtävling väntar där det finns en enorm press på förhandsfavoriterna. Något som kan gynna ett land som oss.

Truppen som består av följande fem skyttar,

Recurve Women

Freya Andersson

Erika Jangnäs

Christine Bjerendal

Recurve Men

Kevin Hedenvang

Kaj Sjöberg

Vi har alltså första gången ett damlag sedan OS-kvalet inför Tokyo 2020. Det är Freya Andersson som nu gör debut på seniorsidan. Debut i landslaget på fredag samtidigt som hon tog studenten under onsdagen, jag passade på att checka statusen på Sveriges senaste tillskott i landslaget.

"Än så länge har inte nervositeten inför tävlingarna kommit, så jag hoppas den håller sig på avstånd. Men jag tycker det känns bra, mitt skytte är stabilt och kan inte kräva mer egentligen

Med debuter kommer förväntningar något Freya är medveten om men håller på avstånd.

"Mina förväntningar och förhoppningar på kommande dagar är att jag ska skaffa mig erfarenhet från hur det är att skjuta med världseliten, se och lära. Det skulle vara roligt att prestera höga poäng men inget jag ska ha som fokus. Min plan är att ha kul, se och lära och komma hem med mer erfarenhet än när jag åkte"

Freya Andersson

En annan yngre förmåga i truppen är Kevin Hedenvang. Han var med under förra OS-kvalet under EM:et i maj och gör nu ett nytt försök ihop med Kaj Sjöberg på herrsidan. Men en ny mega båge i handen är han redo för revanch.

"Det känns bra, har en ny båge som jag har skjutit riktigt bra med de senaste träningarna. Så om jag också sköter mig så kan det nog bli riktigt bra! Jag har inte riktigt några förväntningar, då det blir mitt första uppdrag med hela världens toppskyttar. Så jag kommer känna över stämningen och nervositeten och jobba med den så bra jag kan. Men givetvis så hoppas jag på ett bra resultat som ger mig en bra placering inför finalstegen" - Kevin Hedenvang

Erika Jangnäs har varit med länge i landslaget och testat ett antal OS-kval. Nu är det dags för ett till ihop med ett nytt lag, något hon är riktigt taggad på.

"Jag känner mig taggad och lugn just nu inför. De sista förberedelserna inför har inte helt gått enligt plan vilket både stressat men samtidigt skapat mer beslutsamhet att hitta alternativa lösningar. Oavsett är jag jätteglad över att vi har ett lag och jag ser mest framemot att se hur långt vi kan gå tillsammans."

Med på resan är också Elin Kättström, förbundskapten för Recurve.

"Det kommer bli väldigt tufft att knipa OS-platser men chansen finns så vi satsar för att ta en plats. Det viktigaste är att varje skytt kan vara nöjd med sitt skytte efter tävlingen"

Samtidigt så är det inte bara duktiga skyttar som gör uppdraget tufft, även vädret väntas kunna ställla till det. Elin berättar att temperaturen väntas nå 45 grader och där kommer skyttarnas förberedelse kring vätskeintag och dylikt vara extremt viktigt för prestationen.

"Ska bli kul och spännande att följa och stötta skyttarna på den här viktiga tävlingen. Lite extra roligt att vi har ett damlag igen"

Erika Jangnäs

Tävlingen startar under fredagen och pågår fram tills på måndag. Sedan tar sista världscupen vid och compoundlaget möter upp recurveskyttarna, något vi kommer rapportera mer kring senare i veckan. På fredag är det kval för damerna innan lagmatcherna skjuts under eftermiddagen hela vägen till slutresultat. Här är det 24 lag som går vidare till elimineringen. På lördagen upprepas schemat men för herrarna. Där har vi ju då inget herrlag utan här är det endast i grunden som ni hittar de svenska skyttarna. Under söndagen blir det damernas tur återigen men denna gången individuellt innan tävlingen avslutas under måndagen med herrarnas inidividuella matcher. I båda damer och herrar är det 104 skyttar som går vidare till matchstegen.

Resultat finns på Ianseo och för er som prenumererar på Archery+ så kommer medaljmatcherna att gå att följa live där.

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2024-06-13

Senast uppdaterad: 2024-06-14

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se