Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

EM och OS-kval i Tyskland - Recurvetruppen

Imorgon startar tävlingarna nere i Essen, Tyskland. Först är det OS-kval innan EM startar i nästa vecka. Totalt är det sex åtråvärda platser som nästan 150 skyttar slåss om under OS-kvalet. Sverige är på plats med fem skyttar som nu ger allt för att ta en plats till den mest pristigefyllda bågskyttetävlingen, Olympiska spelen. När OS-kvalet är över börjar EM där vinnarna i lagtävlingen också tar platser till OS. För våra svenska herrar finns alltså två chanser till OS-platser. Samtidigt ska vi inte glömma möjligheten att bättra på CV:et med EM-medaljer.

Olympiska Spelen 2020

Under nästa vecka börjar EM i Tyskland. Men innan det så finns det ett fristående OS-kval som startar med 72 pils kvalomgång på söndag innan de sista matcherna avgörs på måndagen. Endast recurve deltar på OS och därmed är det också endast recurve som tävlar i denna tävlingen.

Det man tävlar om är sex platser till OS, tre i vardera klass. Det innebär att de som avslutar på pallplats får de eftertraktade OS-biljetterna. 84 herrar och 65 damer deltar vilket gör det extremt svårt att ta en plats. Detta trots att de länder som lyckats ta en plats på exempelvis European Games eller på VM förra året, inte får delta.

Räcker det med att ta en biljett under kvalet här och sedan är man klar för OS? Riktigt så enkelt är det inte, första steget är att man klarar kvalgränsen för att få ställa upp på OS. 640 för herrar och 610 för damer. Har man gjort detta och även lyckats ta en biljett, då är det bara ett steg kvar. Att bli godkänt och uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté, ett steg som inte alltid är helt lätt. Kraven i år är att man placerar sig topp 12 på en tävling med full konkurrens, VM, World Cups eller kvaltävlingar till OS. Man ska också skjuta 660 som herrskytt och 642 som damskytt.

Tuffa krav och därför har Sverige nu skickat ett tufft lag. Truppen på plats består av Kaj Söberg, Kevin Hedenvang och Jacob Mosén i Recurve Men. I Recurve Women är det Christine Bjerendal och Erika Jangnäs.

Elin Kättström, förbundskapten, är på plats under helgen. Det blir hennes första OS-år som förbundskapten och hon är klar med sina förhoppningar.

"Förhoppningen är så klart att ta en OS-plats och en topp 8-placering på EM. Om skyttarna prickat formen och har en bra dag så är det helt möjligt"

En topp 8-placering är viktigt i år eftersom det visar att skyttarna håller tillräckligt hög nivå, något SOK värderar högt om det blir aktuellt att delta på OS. Men för att det ska bli aktuellt krävs bra skytte, hur ser formen ut inför tävlingen?

"Formen är lite svår att säga så mycket om. För flera av skyttarna så är det första tävlingen utomhus för i år"

Endast Kaj Sjöberg, Kevin Hedenvang och Erika Jangnäs har i år hunnit tävla utomhus. Övriga gör premiär för i år.

Jacob Mosén är en av dem. Efter en stabil inomhussäsong med ett par riktigt fina resultat så är det nu dags för utomhusskytte. Hur känns det Jacob?

"Det känns överlag bra inför EM. Det är fortfarande tidigt på säsongen så jag har inte riktigt hunnit få in träningsmängden som jag hade kunnat önska. Det är även första tävlingen ute i år. Men som sagt, överlag bra. Jag är taggad"

 

USA tar sista lagplatsen till OS 2020

Med i truppen har vi också vår mest rutinerade skytt, Christine Bjerendal. Med sina tre OS är hon den ende i truppen med erfarenhet av ett OS. Nu är hon påväg att försöka sig på ett fjärde och därmed vara lika med sin far, Göran Bjerendal, om antalet OS på CV:et. Med flera OS bakom sig finns kanske en del förväntningar, men Christine är rutinerad och vet hur den internationella scenen ser ut.

"Med tanke på att det handlar om bågskytte så har jag inga förhoppningar. Det är svårt att säga hur det kommer att sluta. Sverige ligger lite efter i de poäng som skjuts så allt hänger på matcherna. Där har jag min chans. Jag kommer att göra är mitt bästa på varje pil" - Christine Bjerendal

Christine Bjerendal när hon tog sin senaste OS-plats 2019

Nog om OS-kvalet, det finns ett EM också. På onsdag (15/5) startar kvalet. 290 skyttar i klasserna compound och recurve tävlar om att få titulera sig Europeisk mästare (kommer en separat artikel om den svenska compoundtruppen inom kort).

Kaj Sjöberg som också står för en hel del erfarenhet i laget har allt som oftast varit ensam från Sverige i herrklassen. Nu är han tillbaka och med sig har han Kevin och Jacob. Sverige kan därmed ställa upp i både Mixed Team och Men Team. Jag kollade med Kaj hur han ser på att få med sig fler från Sverige.

"Känns jättebra att åka med ett lag, hoppas att blir fler gånger och att vi kan få ihop ett stabilt lag som har lite flyt. Men alltid skönt att ha med någon mer recurveskytt som man kan diskutera med" - Kaj Sjöberg

Truppen låter taggat och redo för en tävling. På söndag startar det på riktigt med OS-kvalet grundomgång innan matcherna startar och fortsätter in på måndagen där topp 3 belönas med OS-platser. För er som vill följa EM:et så startar det först på onsdagen. Ni där hemma är väl förstås redo att slänga ett öga på Ianseo under dagarna som kommer? Där uppdateras resultaten löpande och för den som vill följa medaljmatcherna senare i veckan live så gäller det att skaffa ett abonnemang på Archery+. Mer om det på World Achery´s hemsida.

Stort lycka till!

Ianseo för OS-kvaletÖppnas i nytt fönster.
Ianseo för EMÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-05-04

Senast uppdaterad: 2024-05-04

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se