Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

European Grand Prix 2023 - Leg 2

Nu är den äntligen här. Andra tävlingen i Grand Prix serien 2023. Sist var vi i det soliga men något kyliga England med en stor trupp och slogs om platser till European Games. Nu är det dags igen, fyra tappra skyttar steg på flyget under söndagen för att bege sig till Kroatien, närmare bestämt Umag.

EGP23

Laget som åker ner till Kroatien består av följande,

Christine Bjerendal - Recurve Women
Kaj Sjöberg - Recurve Men
Erik Persson - Compound Men
Alexander Kullberg - Compound Men

Team Manager: Thomas Johansson

Våra recurve skyttar har befunnit sig i Sverige sedan förra första världscupen i april. Vi har sedan dess sett både Kaj och Christine skjuta fina resultat. Kaj sköt 1288 i Linköping (644x2) medan Christine sköt 650 i Hallsberg. Det ska helt enkelt bli kul att se vad de kan hitta på i Kroatien. Kaj har gjort flera förändringar för att göra sig redo inför European Games och VM senare i år.

“Ny båge, kör hårt på de nya ändringarna som jag provade i Linköping. Det känns fortfarande väldigt bra men jag måste fortfarande vänja mig och bågen måste få mer pil så den blir ordentligt inskjuten. Men bra väder verkar det ju bli och då med lite flyt kan det bli riktigt bra känns det som. Perfekt tävling inför European Games” förklarar han.

Christine har även hon kloka tankar om vad hon har för mål med att tävla i Kroatien.

“Ett mål som jag har inför varje tävling är att vinna såklart. Men de delmål jag har, som är minst lika viktiga, är att följa planen jag har med min teknik och utförandet av skottet men även den mentala resa jag jobbat på många år. Mentalt så är målet att behålla lugnet och vända allt till en fördel eller till en positiv tanke. Trots sämre skott så finns det något bra med dem, måste bara utnyttja stunderna/skotten till något bra och användbart. Spännande och utmanande men roligt att se hur långt det kan ta mig”

European Games är en betydligt mindre tävling än världscupen. Helt enkelt lite mindre konkurrens med färre deltagare och i genomsnitt lite andra deltagare än de som skickas till världscuperna då respektive land får skicka fler deltagare i varje klass. Dock innebär detta inte att det är en enkel tävling att vinna. Det är väldigt många skyttar som är högt upp på världsrankingen. Vi hittar bland annat stora lag från både Turkiet och Frankrike på plats. Men alla våra skyttar har visat att de också kan skjuta de resultat som krävs. Vi såg exempelvis Kaj skjuta fina kvalpoäng i Lilleshall och Alexanders uppvisning i matchskyttet visar att kunskapen finns där.

Nu var det ett tag sedan några recurveskyttar var ute på uppdrag. Därför passade jag även på att kolla med Elin Kättström, förbundskapten för recurvelandslaget, om vad hon har för tankar med att åka på Grand Prix.

“Målet är att skjuta en internationell tävling med högre klass som genrep inför European games som är i slutet av juni. Förhoppningen är att Kaj och Christine ska få skjuta några mixedmatcher tillsammans så de känner sig redo som lag”

Jag tycker det låter som att både skyttar och ledare är redo. Resultaten finns på Ianseo.net. Kvalet startar för recurve kl 9 på tisdag och kl 14:30 för compound. Stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-05-29

Senast uppdaterad: 2023-05-29

Författare: Johanna Gullroos

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se