Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Shanghai 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 2 - Del två

I helgen så avgjordes världscup nummer 2 för säsongen i Shanghai. En världscup som innehöll det mesta, regn, sol, vind, bra poäng och både väntade och oväntade resultat. Helt enkelt precis så som en världscup ska vara. Sverige var på plats med tre skyttar och här är en sammanfattning och några egna tankar från skyttar och coacher.

Lagskytte

Hansson, Persson och Kullberg

Koreanerna

När jag skrev artikel ett om Shanghai så förutspådde jag att Sydkoreas intåg i världscupen skulle innebära en förändrad spelplan. En teori som visade sig vara helt rätt. När kvalet var över så var de sydkoreanska färgerna i topp nästan överallt. I compound men var det Kim Jongho som fanns i topp. På damsidan var det Oh Yoohyun tätt följt Song Yun Soo. I recurve damer var det Kang Chae Young. Inte helt oväntat men fortfarande lika imponerande. I herrklassen fick vi dock leta oss ned ändå till tredje plats innan den första sydkoreanska flaggan dök upp i form av Lee Woo Seok. Dock höll det sig inte riktigt genom matcherna för de flesta och “endast” två av fyra möjliga individuella guld gick till Sydkorea. I damklassen tog de till och med de fyra översta platserna. Totalt sett blev det 11 medaljer varav 5 guld. En bra debut minst sagt.

Men nog om Sydkorea, dags att återvända till de tre skyttar som i de svenska färgerna stod på skjutlinjen i Shanghai. Laget bestod av följande,

Stefan Hansson - Compound Men
Alexander Kullberg - Compound Men
Erik Persson - Compound

Coach: Rickard Johansson

Kvalet sköts med lätt vind på arenan. Något vi kunde se då poängen dök betydligt i jämförelse med Antalya tidigare i vår. Tyvärr tog det slut redan i kvalet för Erik Persson. En ynka poäng ifrån att gå vidare (675). Alexander Kullberg (687) rankade sig på en 40:e plats och Stafan Hansson (685) på en 45:e plats och tog sig därmed vidare till matcherna.

I lag rankade vi oss på 14:e plats och första matchen blev mot 3:e rankade Turkiet. En match som tyvärr blev för svår i vinden. Nästa fokus blev istället det individuella skyttet, Alexander gick ut mot en 25:e rankad indier och skjuter en extremt bra match på 149 poäng. Tyvärr gör också motståndaren en grym insats och en shotoff är given. Alexander skjuter ett X men även denna gång matchar indiern och skjuter ett något bättre X. Detta visar verkligen vilken nivå det är på världscupen. Man behöver dels skjuta extremt bra, misstag kostar mycket och även om man nästan är perfekt, då behöver man också ha lite flyt. Ett riktigt tråkigt sätt att förlora men grymt kämpat. Jag hörde av mig till Alexander som hade en del egna tankar kring världscupen.

Särskjutning

Särskjutningspilen

“Känslan efter tävlingen var att jag gjorde vad jag kunde. Kvalet var byigt i vinden så det var en utmaning och det syntes hos alla skyttar att poängen var lägre än förra WC i Turkiet. Jag är nöjd med att jag kvalade in mig till matcherna och sen att det tog slut i första matchen med de poängen är surt. 12 uppvärmnings pilar som alla satt i tian och sen skjuta 149p och ett kryss på shoot offen är något som jag är redigt stolt över och kommer ta med mig som en erfarenhet till kommande tävlingar”

Stefan Hansson

Även Stefan visade fin form. Först ut stod 20:e rankade australiensaren Bailey Wildman. En duktig skytt jag själv faktiskt lärde känna under Fält VM i USA förra året. Stefan visade dock självklart var skåpet skulle stå och smällde in en 148 för att ta hem matchen. Näst ut blev Yakup Yildiz där Stefans 145 inte räckte mot 148 som turken sköt. Med 148 i första matchen visar Stefan att poängen finns där och att vinna första matchen är alltid bra på en världscup. Även Stefan hade en del tankar efter världscupen.

“Efter tävlingen känns det bra. Hade ett bra kval första 36 pilarna men sedan ökade vinden till de andra 36 pilarna. Vi hade oturen att få stå i mitten av arenan där vinden snurrade runt. Men jag tog mig vidare till matcherna och det var mål nr 1. Matcherna sedan började bra med vinst och sköt bra grupperingar. I andra fick jag två stolpe ut och sedan gick det inte att hämta hem”

Sist men inte minst så vill vi ju förstås höra coachens egna tankar. Med på plats fanns ju vår eminente coach Rikard Johansson. Så som avslutning så kommer här Rikards tankar om hela veckan I Shanghai.

Shanghai 2023

Lagskytte och matcher

Uppvärmningen i lagskyttet såg riktigt bra ut, laget mötte Turkiet som har ett erfaret lag. Tyvärr så ställde vinden till det igen i andra serien och vi fick sedan slåss ur underläge och det gick tyvärr inte vägen. Jag är imponerad av vilket bra flow och tidsdisponering vårt lag har i förhållande till hur lite de har tränat tillsammans. Alexander fungerade väldigt bra som ankare i laget.

I individuella matcherna stod jag som coach åt Alexander och Erik åt Stefan.

Alexander sköt en perfekt uppvärmning, och när poängräkningen började så fortsatte tiorna att rulla in. I 3:e serien sköt Alexander en 9:a, 2 mm utanför linjen. Resten av matchen satt och slutade med shoot off 149-149. Alexander och Yadav sköt båda ett linje kryss, men Yadav var en halv pil diameter närmare mitten. Synd, men oerhört hög nivå av Alexander!

Stefan behöll lugnet under sina matcher och satte press på sina motståndare från start. Matchen mot Wildman gick fram och tillbaka i vem som ledde, men avslutades med 148-146 där Stefan slutade med en 30a och Wildman en 29a. I sin match mot Yildiz höll Stefan ett bra tempo men hade ett par pilar som motståndaren lyckades kapitalisera på. Matchen avslutades med 145-148.

Satsningen som våra skyttar gör nu höjer nivån hela tiden och jag är helt säker på att vi i närtid kommer få se mer framskjutna placeringar i lag och individuellt! Nu är vi hemma och mer träning ligger på schemat tills nästa uppdrag.

Stort tack till Rikard som i tätt samarbete med mig kunnat erbjuda en förhoppningsvis bra och rättvis bild av tävlingen i Shanghai. Redan nästa vecka åker delar av recurve och compoundlandslaget iväg till Kroatien för att där skjuta en European Grand Prix. Stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-05-25

Senast uppdaterad: 2023-05-30

Författare: Johanna Gullroos

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se