Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Shanghai 2023 Hyundai archery world cup stage 2

Äntligen är det dags för World Cup Stage 2! Denna gången är det i Shanghai det avgörs. I vanlig ordning så är det dels fyra platser till World Cup final som står på spel men man har också chansen att samla på sig poäng som i slutet av säsongen kan leda till en av de åtta platser som finns i World cup final. Sverige har även denna gång ett lag på plats. Det är delar av compoundlandslaget som med coachning av Rickard Johansson ska slåss om medaljerna!

Shanghai

Laget består av följande skyttar,

Stefan Hansson - Compound Men
Alexander Kullberg - Compound Men
Erik Persson - Compound

Coach: Rickard Johansson

Ett starkt lag som vi såklart hoppas får till den fina skjutningen vi så många gånger har sett hemma i Sverige. Erik och Alexander har som det tidigare rapporterats om redan skjutit internationellt i år. Erik har hunnit med både World Cup Stage 1 och en European Grand Prix medan Alexander var med på världscupen. För Stefan Hansson är det dock premiär för i år. Stefan har en gedigen karriär som skytt i 3D-landslaget och hunnit med både ett och annat VM och EM. Förra året sadlade han dock om till tavelskytte och representerade Sverige på EM:et i München förra året. Erfarenhet, ja det har han och det ska bli kul att se hur det går i Shanghai, en tanke han själv delar när jag kontaktade honom i veckan.

“Jag har ju skjutit både EM och VM några gånger i 3D innan samt tavel EM förra året. Så där känner jag mig lugn. Men det är ju premiär för i år. Det känns bra och skall bli trevligt att få komma ut igen och skjuta” förklarade han.

Exakt det svaret jag hoppas få. En lugn och trygg skytt, ja det brukar vara en bra kombination. Så vad har han för mål med tävlingen?

“Målet är ju att hamna bra till i stegen för där kan ju allt hända. Gillar match skyttet och brukar tagga till bra där. Sedan har vi ett starkt lag och där tror jag att vi kan komma en bit om vi kommer in rätt i matcherna.”

Som Stefan poängterade så har vi ett starkt lag och det ska bli spännande att se hur det kan gå där. Lag har ju en förmåga att ibland jämna ut oddsen men också att ta fram det bästa ur varje skytt. Vi såg ju tidigare i vår hur herrlaget i recurve tvingade tyska laget till shootoff. Något som på pappret borde ha varit omöjligt. Så just lagdelen av tävlingen är en del som vi borde hålla ett extra öga på.

Roligt är att när jag hör av mig till Alexander så delar han både mina och Stefans tankar.

“Det känns jäkligt skoj att vi är tre stycken sjukt bra skyttar som ska åka dit, så förhoppningsvis kan vi få ett lag tillsammans”

Han fyller också på med lite om sin egen träning inför just den här tävlingen.

“Det känns häftigt att få denna möjligheten att få åka till Shanghai för att tävla. Jag har tränat extra mycket och tagit lärdom ifrån hur det gick när jag var i Turkiet och det har gett superbra resultat! Så denna tävlingen har jag höga förväntningar på”

Det känns grymt att de två jag har pratat med har goda känslor inför tävlingen. Att skjuta på världscupen är ingen lätt sak och det är svårt att förstå vilken konkurrens som finns. Ett misstag och det kan vara över innan det börjar. I Antalya så fick vi se att blott ett poäng mindre kunde göra upp mot 9 placeringar lägre i listan. Det är helt enkelt en väldigt oförlåtande miljö. Dock ska vi inte underskatta våra skyttar. De är alla tre duktiga skyttar som mer än en gång visat att de är grymt stabila. Ett starkt lag med tre starka individuella skyttar helt enkelt.

I övrigt så är det ett imponerande startfält. Nästan 300 skyttar från 40 olika länder är samlade. Vi har ett stort antal välkända skyttar på plats och det lär bli höga poäng även denna gång. Ett land att kolla extra noga på är så klart Sydkorea. De deltog inte i första världscupen och de lär späda på konkurrens i samtliga klasser de ställer upp i. Sist världscupen gjorde stopp i Shanghai plockade de hem tre av fyra möjliga guldmedaljer.

Koreanen

Kvalet för compound startar på tisdag kl 14 vilket blir kl 8 svensk tid. Som vanligt är det på Ianseo.net ni kan följa resultaten live. Stort lycka till våra svenska skyttar på plats!

Skribent: Lukas Jacobsson

Ianseo.netÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-05-15

Senast uppdaterad: 2023-05-16

Författare: Johanna Gullroos

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se