Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Antalya 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 1 - Allt i en artikel

Bättre sent än aldrig. Här kommer sammanfattningen av Antalya 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 1! 18-23 april avgjordes den första världscupen i Antalya. Vi hade 6 skyttar på plats och så här gick det!

Först ut så går vi igenom den svenska truppen. Som ni kanske minns så bestod truppen av följande skyttar,

Kaj Sjöberg - Recurve Men
Christine Bjerendal - Recurve Women
Erika Jangnäs - Recurve Women

Erik Persson - Compound Men
Alexander Kullberg - Compound Men
Julia Larsson - Compound Women

Som förväntat blev det stenhård konkurrens från första stund vilket vi tyvärr fick erfara redan i kvalet. För compound innebar det helt optimala vädret att poängen steg kraftigt för samtliga på fältet. Alexander Kullberg som sköt 695, bra poäng i andra sammanhang blev rankad 65:a vilket denna gång innebar att tävlingen tog slut redan i kvalet. Endast 64 skyttar gick vidare till matcherna. Samma gällde för Erik Persson som med sina 691 slutar på en 70:e plats. Riktigt surt men vi hoppas på nya tag nästa gång! Julia Larsson tog sig vidare till sin första match genom sina 641 som räckte till en 63:e placering. on sköt 641 i grunden I första matchen tog det dock stopp mot andra rankade Dafne Quintero (145-139).

För recurve så gjorde det högre antalet deltagare att fler skyttar gick vidare till finalerna. Här var det också stenhård konkurrens i grunden. Kaj Sjöberg hittade inte riktigt sina riktigt höga poäng och med 639 blev han 91:a. Därefter ställdes han mot Nicholas D’Amour vilket blev en förlust med 6-2. Damerna fick en liknande väg vandra, Christine Bjerendal visade att hon återigen är en skytt att räkna med. 637 i grunden och detta med en viss gör mig nyfiken på hur denna säsongen kan sluta men i dessa sammanhang räcker det endast till en 55:e plats. Erika Jangnäs ökade även hon sedan sist och kvalade in som 75:a på 620. Christine fick sedan möta 74:e rankade Ane Marcelle Dos Santos. Efter en väldigt jämn match fick Christine se sig besegrad 6-4. Erika mötte Leyre Fernandez Infante som var 54:e rankad och fick se sig besegrad med 7-3. Även här var det jämt. Denna gången blev det inte mycket mer än så här för Sverige. Men säsongen är lång och det finns många chanser kvar.

Att skriva rena fakta ger bara en bild av tävlingen. Jag vill veta mer och vilka är bättre att fråga än skyttarna själva? Kaj Sjöberg är snabb på bollen och knappt hinner jag fråga innan jag får svar. Så Kaj Sjöberg, hur kändes tävlingen?

“Den kändes helt okej, bytte handtag innan jag åkte som kanske var dumt, hann bara skjuta en gång innan resan men jag chansade på att det skulle funka. Det grupperade bra men inte på rätt ställe så det var väldigt mycket 9 och 8 och inte så mycket 10:or” berättar han.

Kaj som precis hann vara hemma en vecka efter European Grand Prix innan flyget gick till Turkiet förklarar att han tycker att det är skönt med tävlingar nära varandra. Framförallt om tekniken sitter, krånglar det så kan det vara skönt att hinna lösa det på hemmaplan innan man åker. Nästa resa blir för honom blir European Grand Prix – 2nd leg 2023 i Kroatien.
Jag såg också till att kolla med Erik Persson hur han upplevde resan. Erik, hur kändes resan och likt Kaj var du precis hemkommen från England innan det bar av igen, hur var den biten?

“Jag var lite segstartad i Antalya och trots en rätt bra andra-halva räckte det inte till. Trots det kändes det riktigt bra att skjuta två tävlingar så tätt inpå varandra. Man får chansen att ta sina lärdomar och testa på nytt” svarar han.

Jag frågar också om hur hans säsong ser ut framöver. Han förklarar att nästa tävling blir World Cup Stage 2 i Shanghai om cirka 2 veckor. På frågan om hur tankarna ser ut inför den resan är han positiv.

“Jag upptäckte att jag har haft för kort draglängd och ska framförallt fokusera på trimning. Det kommer bli spännande att tävla en tävling med så stor tidsskillnad för att se hur det påverkar skyttet”

Kroatien och Shanghai. Det låter som att vi har flera spännande tävlingar att följa inom en snar framtid. För säkerhets skull så passar jag också på att fråga Elin Kättström, förbundskapten för recurve om hennes åsikt. Elin som denna gången fått följa tävling på distans har flera tankar om tävlingen. Hon menar att recurve gör ett helt okej kval där det är extra kul att se att Christine fortsätter visa utveckling. Hon fortsätter “Jag tycker att recurvarna gör ett helt okej kval där det är kul att se att Christines formkurva fortsätter uppåt. Matcherna var jämna men tyvärr åkte alla ut i första matchen vilket var lite snöpligt. En hyfsat bra start på säsongen tycker jag ändå. Det finns lite saker att fila på som förhoppningsvis sätter sig lite längre in på säsongen.”

Jag får också reda på att även Christine gör Kaj sällskap i Kroatien senare i slutet av maj. Så kort och gott har vi två stora tävlingar med svenskt deltagande inom kort. Först ut är Shanghai 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 2 som avgörs mellan 16-21 maj. Jag tror att det blir en riktigt intressant tävling att följa mycket på grund av att vi då får se Sydkorea göra debut i världscupen för i år. Men vi kommer nog också se många andra länder skjuta riktigt bra poäng och förhoppningsvis ingår Sverige där med. European Grand Prix – 2nd leg 2023 som blir nästa tävling för recurve avgörs 29/5 - 4/6. En mindre tävling än världscupen men grym tävlingerfarenhet och betydligt närmare hemma än Shanghai. Save the dates, för detta kommer bli kul att följa!

Skribent: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-05-03

Senast uppdaterad: 2023-05-03

Författare: Lukas Jacobsson

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se