Gå till innehåll
Svenska Bågskytteförbundet
Svenska Bågskytteförbundet

Upplägg träningar - Årets ledare

Agnes Sjöberg tilldelades under inomhus SM priset som årets ledare. Nu ska vi få höra hur hon som huvudtränare med de andra ledarna lagt upp träningarna i BK Pantern.

Agnes

Jag har ett tag funderat på varför det inte är självklart att hålla en bågskytteträning på liknande sätt som man håller fotboll- eller pingisträning. Kanske för att alla är olika långt i sin utveckling och tränar på olika saker, just nu. Men varför kan inte alla på träningen träna på samma sak, göra samma övningar? Iallafall en del av träningen. Jag tror att det skapar en vi-känsla och stärker gemenskapen inom klubben och gör det lättare att bli kompis med de andra, om man kan jobba med detta på ett fungerande sätt. Vi har testat lite olika format och upplägg de senaste åren: tex nybörjarkurser (över 6-10 veckor) och teknikkurser. En kurs är bra för att man får tid att gå igenom allting i detalj och medlemmar har ’signat upp sig’ vilket gör chansen att den dyker upp varje gång större. Men efter att kursen är slut, vad händer då? Deltagarna brukar ha en tendens att halveras efter en sån kurs. Jag vill få till en mentalitet där medlemmar går till träningen precis som man går till fotbollsträningen eller något annat. Och man går dit för att man tycker det är världens roligaste sport, man lär sig något nytt varje gång och man har roligt med sina kompisar.

Vi har ett högt tryck med nya medlemmar och prova på (inför höstterminen 2022 hade vi 90st (!) prova-påare, varav ca hälften blev medlemmar), vilket är väldigt roligt och har gjort att vi behövt styra upp både prova-på-verksamheten och nybörjarträningen, så att de får en bra start och får en chans att fastna för sporten. Vi har testat med olika storlekar på grupper, olika långa träningspass. Denna terminen tycker vi att vi har hittat ett upplägg som fungerar och det är möjligt för att vi nu är en tränargrupp på 4 vuxna och tre ungdomar (plus två extra som kan steppa in om det behövs). Till en början var det bara jag, sen blev vi 3 och nu då 7. Delar man upp arbetet på flera så blir det roligare och enklare att genomföra.

Uppvärmning
Uppvärmning

På nybörjarträningarna är det fokus på att ha roligt, leka och jobba i lag. Ett verktyg vi har använt för nybörjare senaste åren är WA-märkena som har varit en stor hit, alla är hela tokiga i dem. Vi använder listorna med kunskapskraven för märkena som grund för träningspassen och då klarar de punkterna enkelt vid ett ”förhör” och när de sen har klarat poängkraven så är de redo för sitt märke.

Denna terminen har jag låtit tre av våra äldre ungdomar ta hand om barn- och nybörjarträningen, vilket de har skött med bravur! Detta har gjort att vi har kunnat starta ytterligare en gruppträning, typ nivå 2, för de som skjutit ca 1 år, planerar eller har skaffat egen utrustning och har ambitionen att komma ut och tävla. I den gruppen jobbar vi med hur man tränar sig själv och hur man hjälper till att träna varandra - blandat med gemensamma övningar och träning på gruppnivå.

Strukturen för träningspassen är densamma oavsett grupp och har ett upplägg likt ett klassiskt träningspass för andra idrotter: (Tot träningstid: 1,5h) 1. Plocka fram material och utrustning (vi öppnar 10 min innan träningen börjar) 2. Samling och genomgång av vad vi ska göra idag. Om någon har något önskemål kan man ta det nu. 3. Uppvärmning (ca 5-10 min, gärna med musik) 4. Övning (jag brukar kalla det ’Fokus’) 1. (Ca 15-20 min) Tex nån detalj i tekniken, eller om man håller på att jobba sig igenom skjutcykeln så tar man nästa del. 5. Fokus 2 (ca 15-20 min) 6. Fokus 3 eller lek/tävling (ca 15-20 min) 7. Fys/styrketräning (5-10 min) gärna kopplat med det man fokuserat på under träningen (tex bålstabilitet eller aktivering av ben, balans osv) 8. Avslut och tack och hej.

Ibland blir det vara två uppdelningar på Fokus och ibland blir det tre, det beror på vad man går igenom.

Skjutlinjen
Ledarna

Vi har fått bra respons från medlemmar som tycker att träningarna är bra, vi har börjat hålla medlemsmöten så att synpunkter och förslag för nästa termins träning kan komma fram. Vi ändrar och justerar lite grann hela tiden, jag tror inte att det finns ett korrekt och perfekt upplägg utan det får ändras efter vad medlemmarna vill och vad vi har för resurser. Något som vi börjar fokusera mer på i år är att få nybörjarna, särskilt barnen och ungdomarna, att bli kompisar med varandra. Det tror jag är en viktig nyckel för att de ska stanna i klubben och fortsatt tycka att det är kul att gå dit. Så då testar vi med olika laglekar och tävlingar där de måste prata med varandra. Vi har också gjort namnlappar de första träningarna så att både de, och vi som tränare, lätt kan se vad alla heter. Jag hoppas att det bidrar till att alla känner sig sedda, och jag försöker samtidigt sprida och skapa en kultur där vi pratar med varandra, frågar hur det känns idag osv.

Publicerad: 2023-04-05

Senast uppdaterad: 2023-04-06

Författare: Johanna Gullroos

Sponsorer

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Postadress

Blåbärsvägen 3
15531 NYKVARN

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se