Hoppa till sidans innehåll

Covid-19 Flera regioner inför hårdare rekommendationer

29 OKT 2020 20:54
  • Uppdaterad: 29 OKT 2020 20:54

I tisdags tvingades vi ställa in Senior-SM i Skurup pga nya rekommendationer för Skåne, veckan innan var det Uppsala som skärptes till. Idag så kom beskedet att Stockholm, Östergötland och Västra Götaland inför samma rekommendationer som Skåne samt att Uppsala förlänger sina. Rekommendationerna gäller per omgående.

De skärpta rekommenationerna gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i de berörda regionerna fram till och med den 17 november (Skåne) respektive 19 november (Stockholm, Västra Götaland, Östergötland och Uppsala) ska avstå från att genomföra tävlingar och träningar. Undantag gäller för yrkesmässiga utövare samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den bågskytteaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svenska bågskyttar har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu, i samråd med smittskyddet i de nämnda regionerna, beslutat om skärpta allmänna råd som gäller omedelbart och i vart fall fram till och med den 17 respektive 19 november. Beslutet grundar sig i den snabba ökningstakten i spridning av covid-19 i regionerna, vilken gett ett ökat antal intagna i sjukvården samt ett ökat antal signaler om covid-19 på särskilda boenden.

Vi uppmanar alla föreningar i regionerna Stockholm, Västra Götaland, Östergötland, Uppsala och Skåne att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för oss:

  • Föreningar ska under denna period avstå från tävlingar och gemensamma träningar. Individuell träning är möjlig, med eget ansvar i övrigt givetvis.
  • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare.
  • Skyttar och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning.
  • Om möjligt bör träningen genomföras utomhus, det är fullt möjligt i åtminstone den södra delen av landet under lång tid av året.

Stockholms Idrottsförbund har publicerat en film som i huvuddel gäller även i övriga berörda regioner.

Uppdatering 30 oktober:

Med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd i fem regioner (Stockholms län, Västra Götalands län, Östergötlands län, Uppsala län och Skåne län) uppdaterar SBF rekommendationerna för tävlingsverksamhet enligt följande. 

► SBF:s starka rekommendation är att inte arrangera några bågskyttetävlingar inom de fem regionerna under den tid dessa råd avser.

► Övriga regioner bör inte arrangera tävlingar som inbjuder till resor från dessa regioner. I övrigt gäller oförändrade rekommendationer för tävling i övriga regioner, läs mer

  • Beslut om JSM i Timrå kommer fattas på tisdag den 3 nov av förbundsstyrelsen. Dagens rekommendationer ändrar spelplanen rejält för ett genomförande, det även för de alternativa lösningar som skulle kunna vara aktuella.
Skribent: Cenneth Åhlund
Epost: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 


B&P Logo

 

Städa Sverige