Gå till innehåll
Elitverksamhet
Elitverksamhet

Tävlingspremiären avklarad - European Grand Prix 1 st leg 2023 avgjord!

Bjerendal och Jangnäs

Nu är skyttarna hemma igen efter en vecka i England. En intensiv tävling med utmaningar av alla slag. Men hur var egentligen veckan? Hur gick det för svenskarna? Vad kommer framöver för landslaget? Det och lite till ska ni nu få svar på- för här kommer en sammanfattning från veckan i England!

Var ska vi börja? En hel del saker hann ske under de förvånansvärt fina dagarna på den gröna lantegendomen i Lilleshall. Vädret överraskade ordentligt. Beredda på regn, vind och kanske till och med snö stegade de svenska skyttarna ut på fältet och möttes av förvånansvärt mycket sol. Redan första dagen var det ett par skyttar som fick erfara att det går att bränna sig även i England. “Nu har jag lärt mig att man alltid ska ha med solskyddsfaktor även om det verkar riktigt onödigt" medgav förbundskapten Elin Kättström.

Ingen rök utan eld brukar man ibland höra men i Lilleshall så var det snarare ingen sol utan vind. För vind var det. Fram tills på torsdagen så befann sig skyttarna i en ständig men stabil vind från vänster. Sikten skruvades på och mer än ett par compoundskyttar testade på även de röda poängzonerna på tavlan. Men trots en hyfsat stabil vind och höll sig poängen höga när väl siktet var inställt för de flesta på fältet. På torsdagen vände det vilket syntes när recurveherrarna skulle skjuta lag. Vinden vände och nu var det betydligt kraftigare vind som svepte över de öppna fälten. Sikten skruvade frenetiskt åt höger innan svenska laget landade i att man också behövde sikta av. Truppen konstaterade att vi hade tur med vädret men att vinden gärna får hålla sig borta nästa gång!

Men nu till skyttet, hur gick det egentligen? Här ska ni få lite fakta från Grand Prix tävlingen:

Namn:

Klass:

Kvalomgång:

Placering

Kaj Sjöberg

Recurve herrar

655

33/120

Jacob Mosén

Recurve herrar

619

57/120

Lukas Jacobsson

Recurve herrar

599

33/120

Kevin Hedenvang

Recurve herrar

599

57/120

Christine Bjerendal

Recurve damer

587

9/81

Erika Jangnäs

Recurve damer

594

17/81

Erik Persson

Compound herrar

683

17/64

Joakim Limås

Compound herrar

670

33/64

Jacob Benschjöld

Compound herrar

676

17/64

Kaj Sjöberg

Erika Jangnäs

Mixlag Recurve

1249

9/24

Kaj Sjöberg

Jacob Mosén

Lukas Jacobsson

Recurve herrar lag

1866

17/24

Erik Persson

Jacob Benschjöld

Joakim Limås

Compound herrar lag

2029

7/12

 

Som ni kan se så blev det tyvärr inga medaljer denna gången. Men en nog så bra start på säsongen. Värt att nämna är att Jacob Benschjöld genom sin andraplats i den separata tävlingen om platser till European Games just lyckades ta en plats. Väldigt kul att se att de blåa färgerna på prispallen. Inte helt oväntat med tanke på vilken fin och stabilt skjutning Jacob visade upp under fredagen. Jacob själv är också nöjd med turneringen när jag frågar honom.

Jacob Benschjöld

“Fokuset för dagen var att bara skjuta starka och modiga skott", berättar han. Han förklarar att pressen och nerverna då blev betydligt lättare att hantera när tankeverksamheten gick åt att fundera på vad som skulle göras fysiskt för att få in pilarna i krysset. Istället för att fundera på poängställning och resultat. Ihop med grym stöttning gick det ända fram till guldfinalen och nerverna kände jag inte överhuvudtaget. Bara vinden som ställde till det i slutändan.

Men vi hade också andra framgångar. Kaj Sjöberg visade bra form på säsongens första tävling. När de första 36 pilarna var klara läste speakern upp de högst rankade i varje klass. I den listan fann vi Kaj på en imponerande 3:e plats med sina fina 334. Tyvärr lyckades han inte behålla den positionen efter en sänkning i andra men positivt att nå 655 redan efter en knapp vecka utomhus. Själv är Kaj nöjd med kvalet och hoppas på att mer träning och anpassning till det betydligt snabbare tempo som internationellt tävlande innebär, framöver även ska kunna hålla samma nivå i andra halvan.

Utöver det så tog även recurvedamerna en plats till European Games. Både Christine Bjerendal och Erika Jangnäs åkte ut i ¼-delen vilket var tillräckligt för att säkra en av de 7 platser som fanns att tillgå. Jag passade på att fråga Erika hur hon känner efter veckan:

Erika Jangnäs

“Veckan i Lilleshall, Storbritannien var en oförutsägbar och positivt överraskande tävlingsvecka. Både eventet i sig själv men också den egna prestationen. I min egen resa blev det tydligt vad mina utmaningar är och hur jag reagerar i dessa. Vilket har gett mig goda förutsättningar att ta fram åtgärder”, förklarar hon.”

Trots att den rutinerade skytten Jonas Andersson, på grund av skada, inte fanns på plats i Lilleshall visade Recurvelaget att de kunde vara med och fightas. Laget som bestod av Kaj Sjöberg, Jacob Mosén och Lukas Jacobsson vann först mot Portugal efter väldigt fina set med höga poäng. Därefter stod första rankade Tyskland på tur. Efter en jämn match med fina poäng från båda lagen fick vi se oss slagna i shootoff.

Alltid tråkigt med förlust men att vara så nära att slå ett lag som Tyskland visar att utvecklingen går åt rätt håll. Sverige är inte ett lag att räkna bort utan kan skjuta riktigt höga poäng.

Som skribent får jag en känsla av att tävlingen trots avsaknaden av medaljer ändå kan anses bra. Det var hård konkurrens och flera skyttar visade utveckling eller höjde sitt skytte under tävlingens gång. Men för säkerhets skull så kollar vi med Elin Kättström, förbundskaptenen som var på plats i Lilleshall. Min analys är inte helt felaktig.

Coach Elin

"Veckan har varit lyckad. Vi har kunnat starta igång tävlingssäsongen tidigt och tog kvotplatser till European games och i både RW och CM. I slutet av april tar SOK beslut om våra skyttar får åka dit. All eloge till skyttarna som kämpade på i svårhanterliga vindar och försökte att hålla uppe humöret när det gick tungt. En trevlig tävling med ett härligt gäng."

Skönt att höra. Sammanfattningsvis en bra start på säsongen och målet med att ta fler platser till European Games lyckades. Flera skyttar visade sig starka och kanske kan detta förutspå en bra säsong. Oavsett så är säsongen nu startad och vi ser fram emot att följa landslagen under säsongen. Härnäst blir det årets första världscup i Antalya!

Skribent och fotograf: Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-05-11

Senast uppdaterad: 2023-05-11

Författare: Johanna Gullroos

Postadress

Blåbärsvägen 31
155 31 Nykvarn

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se