Gå till innehåll
Elitverksamhet
Elitverksamhet

Antalya 2023 Hyundai Archery World Cup Stage 1

Kommande vecka startar Hyundai Archery World Cup och första stoppet är i vanlig ordning Antalya, Turkiet! Startfältet är starkt och sammanlagt är 394 skyttar från 52 olika länder med och slåss om de åtråvärda medaljerna! Självklart är även Sverige på plats!

Antalya

Den svenska truppen består av sex skyttar, tre recurve och tre compound. Med följer även Magnus Carlsson, förbundskapten för compoundlandslaget.

Kaj Sjöberg - Recurve Men
Christine Bjerendal - Recurve Women
Erika Jangnäs - Recurve Women

Erik Persson - Compound Men
Alexander Kullberg - Compound Men
Julia Larsson - Compound Women

Tävlingen ligger tätt inpå den nu avgjorda European Grand Prix, för flera av skyttarna har det alltså endast blivit ett snabbt stopp på hemmaplan innan det nu bär av igen. Men vi har också två skyttar, Alexander och Julia, där världscupen blir säsongens första internationella tävling. Magnus Carlsson, som stöttade sitt lag från hemmaplan senast, byter plats med Elin Kättström som får coacha på distans.

Vad är det speciella med de fyra tävlingar som ingår i världscupen? Dessa fyra tävlingar som i år avgörs i Antalya, Shanghai, Medellin och Paris innebär stenhård konkurrens och ordentlig med tävlingserfarenhet. Här samlas de bästa skyttarna från hela världen och det är få andra tävlingar där vi får se lika många proffs samtidigt.

Utöver en ordentlig boost i världsrankingen och en guldmedalj så får vinnaren en plats till världscupfinalen. I år avgörs den i Hermosillo, Mexico. Finalen består av åtta skyttar i varje klass. Fyra platser är reserverade för vinnaren av varje världscup. En plats för värdlandet samt tre platser baserade på poäng på världscup-rankingen. Det är alltså möjligt att ta sig till finalen utan en vinst i bagaget. För till finalen vill man ta sig. Med en prispott på över 400,000 CHF finns det mycket att tjäna, utöver ära och berömmelse.

Antalya som vanligtvis är värd för just World Cup stage 1 är ofta en blåsig plats och det är inte helt ovanligt att resultaten blir något lägre än övriga tävlingar i världscupen. Dock är konkurrensen lika hård som alltid och när jag går igenom startlistan är det många välkända namn som dyker upp. Tyskland, USA, Indien och Taiwan har fulla lag vilket innebär många skyttar på riktigt hög nivå och de flesta av världsettorna finns på plats. Det är egentligen bara Sydkorea som saknas, men i övrigt så blir det inte mycket bättre. Likväl har vi ett starkt lag på plats som har alla chanser att vara med och fightas om medaljerna.

Stort lycka till!

Skribent: Lukas Jacobsson

Länk till Ianseo och tävlingsresultatenÖppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-05-11

Senast uppdaterad: 2023-05-11

Författare: Johanna Gullroos

Postadress

Blåbärsvägen 31
155 31 Nykvarn

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se