Gå till innehåll
Elitverksamhet
Elitverksamhet

European Grand Prix 1 st leg 2023

Även om vädret på de flesta platser i Sverige inte uppvisar några tecken på att utomhussäsongen är här så är den just det. Vilket inte minst märks av genom att första internationella tävlingen på säsongen är här. European Grand Prix 1 st leg 2023 går av stapeln 3-8 april och både skyttar från recurvelandslaget och compoundlandslaget är på plats. Truppen blir relativt stor, 6 recurveskyttar och 3 compoundskyttar tar flyget ner till England för att bland annat slåss om platser till European Games senare i år.

Lilleshall

Recurve:
Kaj Sjöberg (Alingsås)
Lukas Jacobsson (Lindome) (inhopp för Jonas Andersson)
Kevin Hedenvang (Trelleborg)
Jacob Mosén (Trelleborg)
Erika Jangnäs (Stockholm)
Christine Bjerendal (Lindome)

Compound:
Jacob Benschjöld (Kalmar)
Joakim Limås (Trelleborg)
Erik Persson (Linköping)

Tävlingen är en av två tävlingar för att kvala in till European Games. Den första var EM som avgjordes förra sommaren. Därifrån har Sverige redan säkrat en plats genom Kaj Sjöberg. Så en plats är säkrad men det finns fortfarande hopp om fler. Men vad är det som gör att man vill ta platser till European Games?

European Games är en av de tävlingar där de första platserna till OS delas ut. Vilket gör det till en av de viktigaste tävlingarna på hela året. Men konkurrensen är hård. I recurve är det 48 män och 48 kvinnor som tävlar om de få men åtråvärda platserna till OS och det är med betoning på få. Det är en plats till det lag som vinner Mixed Team. Samt två platser till de skyttar som placerar sig först respektive på en andra plats individuellt. Detta gäller för både herrar och damer.

För compound är det inga OS platser som står på spel men nog så hård konkurrens. Bara 16 damer och 16 herrar gör upp om vinsten så det krävs en hel del bara för att lyckas ta sig dit. European Games avgörs 23-29 juni i sommar. Men tillbaka till Grand Prix som nu står inför dörren.

Det finns 32 platser kvar till European Games att slåss om. Elin förklarar närmare

“Det finns fem individuella kvotplatser kvar att slåss om i alla kategorier. Då vi redan tagit en individuell plats i RM så kan inte recurveherrarna vara med och slåss om de individuella kvotplatser utan enbart tävla om lagplats. Compound har enbart individuella kvotplatser att slåss om då det inte finns compoundlag på European games”

Lilleshall

Tävlingen tar plats i Lilleshall, England. En plats inte helt främmande då Junior-EM avgjordes där förra sommaren. Det är en speciell plats, ursprungligen en lantegendom men som nu drivs som ett av tre stora nationella sportcenter. När juniorlandslaget var där förra sommaren så visade England både sin bästa och sämsta sida. När solen sken så var det en extremt vacker plats, perfekt för skytte med sina stora öppna fält. Men när vädret vände så fick vi också se att de öppna fälten var en nackdel när vinden lätt kunde blåsa över de öppna fältet. I skrivande stund så är temperaturen mellan 5 till 15 grader på platsen och chansen att Lilleshall blir en blöt och kall plats är stor. Ihop med det ökade avståndet kan det bli en stark kontrast för de svenska skyttarna vars inomhussäsong just avslutats.

“Lilleshall ligger tätt inpå inomhussäsongen, men jag ser inte den biten som ett hinder för att lyckas där borta. Jag är glad att få skjuta utomhus på 70m så det hjälper en del. Skjutningen kan jag, utmaningen blir vädret och vanan att skjuta i regn, vind och kyla” menar Christine Bjerendal.

Även Kaj Sjöberg, Alingsås BK ser positivt på att tävla utomhus så pass tidigt på säsongen.

“Formen skulle jag vilja säga är god, jag vet vad jag behöver jobba på. Jag hade en träning på 70 meter igår som gick som jag hade hoppats på. Poängen som jag hoppats skulle finnas där när jag startade utomhussäsongen fanns där. Samtidigt fungerar också de tekniska bitarna jag jobbar på klockrent när jag får till dem”

Elin Kättström, förbundskapten fyller också i att en av tankarna bakom att åka iväg tidigt på säsongen är att snabbt bli bekväm i tävlingssammanhang. För att prestera bra internationellt så måste man också vänja sig vid att tävla internationellt. Hon framhåller också att vädret kan vara av fördel för oss eftersom vi är vana vid mer kyliga temperaturer.

Truppen som tävlar i England består av ett antal olika skyttar med olika erfarenhet. En av de mest erfarna i truppen är Christine Bjerendal. Hon var skadad ett bra tag efter OS men har i vinter haft sin stora comeback. På frågan om hur det går med skadan och hur det känns att vara tillbaka så får jag goda besked.

“Ja, det stämmer. Axeln har varit strulig fram och tillbaka genom åren. Efter dialoger med olika läkare så tog jag beslut om att operera axeln vintern 2021. Risken att axeln inte skulle bli bra fanns men jag är tacksam att operationen blev lyckad och att rehabiliteringen har funkat. Vägen tillbaka var tuff men jag ville tillbaka till landslaget igen. Jag vill utvecklas, jag vill bli bättre och på ett ödmjukt sätt vill jag ta mig till Paris 2024. Så, jag är otroligt glad över att få vara med i landslaget igen”

Elin Kättström ser också Christines comeback som något positivt både för truppen i helhet och som skytt. “Det är så klart en stor tillgång att ha henne tillbaka i laget både prestationsmässigt och erfarenhetsmässigt. Vi har några lite mindre internationellt erfarna skyttar med så då är det bra att ha erfarna skyttar med som kan sprida sina kunskaper vidare” berättar hon.

Som Elin säger så finns det betydligt mindre erfarna skyttar med i år. Men både Magnus Carlsson (Förbundskapten för compoundlandslaget) och Elin är eniga om att det inte behöver vara en nackdel. Både recurve- och compoundlaget har stora chanser. Tråkigt nog har Jonas Andersson blivit skadad och får avstå resan.

“Vi har dock tre unga lovande recurveherrar med utöver Kaj så chanserna finns absolut fortfarande” förklarar Elin

Även Magnus Carlsson framhåller att hans lag har ovanligt goda chanser i år. Även om laget består av blandad mängd erfarenhet så tror han att det definitivt inte är en nackdel.

“Joakim och Erik har flera säsonger med internationella tävlingar bakom sig och är båda stabila. Jacob B visade förra året att även han är att räkna med i dessa sammanhang. Med ett VM-guld i fältlaget och en bra insats på Tavel-EM. Vi har ett bra lag med stora chanser till medalj. Det ska bli intressant att följa dom. Vi hade ett läger förra helgen där laget fick bra matchning av övriga skyttar i bruttogruppen så för första gången på länge åker vi till tävlingen med ett lag som tränat ihop sig”

Positiva skyttar och positiva förbundskaptener. Det är inte en dålig kombination och vi här hemma kan inte önska dem annat än ett stort lycka till!

Författad av:
Lukas Jacobsson

Publicerad: 2023-04-02

Senast uppdaterad: 2023-04-02

Författare: Johanna Gullroos

Postadress

Blåbärsvägen 31
155 31 Nykvarn

Besöksadress

Enligt överenskommelse

Kontakta oss

0708-103133
sbf@bagskytte.se