Hoppa till sidans innehåll

Fältlandslaget och Corona

24 MAR 2020 08:05
Information angående Fält 2020
 • Skapad: 24 MAR 2020 08:05

Landslagsuttagning till VM

Den rådande situationen med coronaviruset sätter ordentliga käppar i hjulen för alla typer av arrangemang. I skrivande stund är det osäkert om det över huvud taget kommer att vara möjligt att anordna tävlingar under våren och försäsongen.

Om tävlingar kan genomföras måste vi sannolikt göra stora anpassningar för att minimera risk för smittspridning. Det finns i nuläget inga beslut hur dessa anpassningar ska se ut, men det kan till exempel röra sig om begränsat deltagarantal, olika starttider mm. Det planerade lägret i anslutning till Noras tävling första maj tvingas vi tyvärr ställa in.

Det är också strängt förbjudet för skyttar med symptom på luftvägsinfektion att delta i tävlingar, vilket med sannolikhet innebär att ett antal skyttar med landslagsambitioner inte kan tävla som planerat.

Detta för med sig att vi gör en radikal förändring i uttagningsprocessen. I den mån vi kan genomföra tävlingar innan uttagning av laget kommer resultat från samtliga tävlingar att kunna tillgodoräknas. För att vara landslagsaktuell finns heller inget krav på antal tävlingar som måste genomföras.

De tävlingar som är aktuella är följande:

 • 1 maj, 1:a Maj Fälten, Nora
 • 9 maj, Tjustfälten, Västerviks BSK
 • 17 maj, Stallarholmsfälten 2020, Stallarholmens BK
 • 13 juni, Stockafälten, Stockamöllans IF
 • 13 juni, Angereds Trio 3, Angereds BS
 • 14 juni, Fältgjusen, BK Fiskgjusen
 • 4 juli, Mjölbyfälten, Mjölby BS
 • 11 juli, Grästorps Fälten, BS Grästorp
 • 25 juli, KBK Fälten, Kungsängens BK
 • ?

Förbundskapten i samråd med Sportkommittén gör en samlad bedömning och tar ut det lag som bedöms vara vårt bästa lag. Skulle det värsta inträffa och vi inte kan arrangera några nationella tävlingar kommer nytt besked om hur uttagning ska göras, alternativt om vi redan i detta läge väljer att avstå VM. Så klart är detta inte ett idealiskt läge, men vi har inget annat val än att anpassa oss till rådande omständigheter. 

Kommer det att bli något VM?

Så länge WA inte aviserar annat planerar vi för att VM blir av. Dock finns ett antal parametrar som oavsett vilka intentioner WA har, påverkar möjligheten för Sverige att delta.

 • UD avråder i nuläget resor till alla länder, vilket i praktiken innebär reseförbud. Till exempel gäller inga reseförsäkringar om man inte följer rekommendationer från UD.
 • Det är i stort sett omöjligt att boka flygresa till USA. Gränserna är stängda.
 • I skrivande stund har USA ställt in alla större nationella tävlingar så risken att WA-arrangemang kommer att påverkas är mycket stor.

Med andra ord måste situationen kraftigt förändras till det bättre för att Sverige ska kunna delta i VM. Trots detta tickar tiden och vi måste förbereda oss så gott det går och till exempel anmäla en preliminär trupp.

För att kunna uppskatta hur stor trupp som ska anmälas måste förbundskapten utan dröjsmål få svar på om Du över huvud taget tänka dig att åka under rådande omständigheter?

Svara via epost: This is a mailto link (Andreas har f.n. extremt mycket att göra på sitt arbete pga corona så förvänta er inga snabba svar/Cenneth Åhlund)

Framtid

Även om 2020 på många sätt blir ett märkligt bågskytteår är det viktigt att vi fortsätter träna och tävla i den mån det går. 2021 är det dags för nästa Fält-EM och då får vi sannerligen hoppas att coronapandemin är under någon form av kontroll.

2020-03-20

Andreas Persson, Förbundskapten Fält

Skribent: Cenneth Åhlund
E-post: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige