Hoppa till sidans innehåll

Elitsäsongen 2019

03 FEB 2019 19:32
Nu är sportkommittén klar med de stora dragen inför kommande utomhussäsong.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2019 19:32

2019 innehåller flera spännande mästerskap för våra elitsatsande bågskyttar. För recurv tavla gäller att kvalificera sig till OS 2020. Både för recurv och compound tavla stundar ett VM som nästan går på hemmaplan i dessa internationella sammanhang. Värd är Hertogenbosch i Holland. Du kan läsa om recurv-och compoundlagens planering här och här.

Paralaget satsar hårt på att ta platser till Paralympics 2020 och även här så är VM i Holland i juni det stora målet. Mer om paralandslaget kan du läsa här

För Juniorernas del så stundar läger och ett par internationella tävlingar där JVM i augusti är det stora målet. Läs mer om juniorlandslaget här

För skogslandslagen så är EM i fält i Slovenien och VM i 3D i Kanada något att se fram emot. Läs mer här om skogslandslagen här  som också använder sig av bruttogrupper

Ledartruppen

Under 2019 så har ledartruppen för landslagen förändrats något. Som tidigare leder Tomas Johansson recurv tavla, Rolf Rönnlund juniorerna och Andreas Persson skogslandslagen. Ny förbundskapen för paralandslaget är sedan 1 februari Kaarina Saviluoto. Compoundlandslaget står för närvarande utan en ordinarie förbundskapten efter Anders Malm men där delar Ingrid Olofsson och Conny Wallon på uppdraget till dess en ordinarie förbundskapten är tillsatt.

Internationella uppdrag

Under året kommer vi att jobba med prioriterade tävlingar där vi kommer åka med landslagen uttagna av respektive förbundskapten. Övriga internationella tävlingar är det däremot fritt att åka på men då utan stöd av respektive landslagsorganisation. Det brukar vara begränsat antal platser som varje land erbjuds varför vi kan behöva prioritera. Alla anmälningar till WA tävlingar måste gå via förbundet. Tag kontakt med sportchefen här så ordnas anmälan.

Närmast så går anmälan till WC tavla i Shanghai ut den 5/2 varför kontakt behöver tas med sportchefen omgående ifall någon vill åka dit. 

Uttagningarna

Vi kommer att ta ut de olika landslagen i god tid innan respektive internationellt uppdrag (minst 20 dagar). Till grund för uttagning ligger förstås de resultat man har under säsongen fram till sista uttagningsdatum Här gör de olika förbundskaptenerna lite olika. Läs mer under respektive landslag.

Gemensamt är att vi kommer ta ut de skyttar som förbundskaptenerna tror kommer prestera bäst på den aktuella tävlingen. För det mesta blir då säsongens tävlingsresultat vägledande men även andra kvalitéer kommer vägas in. 

Ekonomi

När det gäller ekonomin är det lite olika bland landslagen beroende på att svenska olympiska respektive paralympiska kommittén gör riktad satsning på recurv och paralandslaget, dessutom kommer riktade medel in via samarbetet med sponsorer som Stenvallskoncernen. Vi kommer att ta ut egenavgifter till de internationella tävlingarna men som morot betala tillbaka denna vid pallplats.  Till våra olika läger kommer en avgift också tas ut. Vi uppmanar därför alla skyttar med ambition att tävla internationellt att skaffa sponsorer. 

Kontrakt

Nytt för i år är att alla skyttar som representerar Sverige internationellt måste skriva på ett kontrakt angående de regler vi har att förhålla oss till enligt SBF:s och WA värderingar. Kontrakt kan laddas ner här. Skickas sedan antingen inscannat till sprotchefen via mail här eller via ordinarie post till Conny Wallon, Ånebo, Lycketorp 59594 Mjölby. 

Har du några frågor får du gärna höra av dig till respektive förbundskapen eller sportchef. 

Väl mött i skogen eller på fältet! 

Sportchefen

Skribent: Cenneth Åhlund
E-post: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige