Hoppa till sidans innehåll

3D-landslaget och Corona

23 MAR 2020 20:34
Information angående 3D 2020 från Fk Lennart Nordsvan och Sportkommittén
 • Skapad: 23 MAR 2020 20:34

Landslagsuttagning till EM

Den rådande situationen med coronaviruset sätter ordentliga käppar i hjulen för alla typer av arrangemang. I skrivande stund är det osäkert om det över huvud taget kommer att vara möjligt att anordna tävlingar under våren och försäsongen.

Om tävlingar kan genomföras måste vi sannolikt göra stora anpassningar för att minimera risk för smittspridning. Det finns i nuläget inga beslut hur dessa anpassningar ska se ut, men det kan till exempel röra sig om begränsat deltagarantal, olika starttider mm.

Det är också strängt förbjudet för skyttar med symptom på luftvägsinfektion att delta i tävlingar, vilket med sannolikhet innebär att ett antal skyttar med landslagsambitioner inte kan tävla som planerat.

Detta för med sig att vi gör en radikal förändring i uttagningsprocessen. I den mån vi kan genomföra tävlingar innan uttagning av laget kommer resultat från samtliga tävlingar att kunna tillgodoräknas. För att vara landslagsaktuell finns heller inget krav på antal tävlingar som måste genomföras.

De tävlingar som är aktuella är följande:

 • 10 april, Långfredagsjakten, BK Björnen
 • 19 april, Tellusjakten, Strängnäs BSK
 • 25 april, Telge 3D, Södertälje BF
 • 26 april, Nyinsatt tävling, Kungsängens BK
 • 2 maj, Hölegropa 3D, Tibro BS
 • 9 maj, Lokattsjakten, BSK Edsbyn
 • 10 maj, Vårpilen 3D, Trelleborgs BK
 • 10 maj, Siljans 3D:n, BSK SIljanspilen

Förbundskapten i samråd med Sportkommittén gör en samlad bedömning och tar ut det lag som bedöms vara vårt bästa lag. Skulle det värsta inträffa och vi inte kan arrangera några nationella tävlingar kommer nytt besked om hur uttagning ska göras, alternativt om vi redan i detta läge väljer att avstå EM. Så klart är detta inte ett idealiskt läge, men vi har inget annat val än att anpassa oss till rådande omständigheter. 

Kommer det att bli något EM?

Så länge WA inte aviserar annat planerar vi för att EM blir av. Dock finns ett antal parametrar som oavsett vilka intentioner WA har, påverkar möjligheten för Sverige att delta.

 • UD avråder i nuläget resor till alla länder, vilket i praktiken innebär reseförbud. Till exempel gäller inga reseförsäkringar om man inte följer rekommendationer från UD.
 • Det är i stort sett omöjligt att boka flygresa till Slovenien.
 • Bussresa kan vara ett alternativ, men flera länder vi måste passera har stängt gränserna och det innebär också att man måste vara ledig några dagar extra.

Med andra ord måste situationen kraftigt förändras till det bättre för att Sverige ska kunna delta i EM. Trots detta tickar tiden och en preliminär anmälan till EM måste göras senast 14 april. Det handlar mest om att anmäla ett antal skyttar och ledare, inte namngivna deltagare, men den ska göras.

För att kunna uppskatta hur stor trupp som ska anmälas måste förbundskapten utan dröjsmål få svar på två frågor:

-          Kan du tänka dig att åka på EM även om det blir en bussresa?

-          Kan du över huvud taget tänka dig att åka under rådande omständigheter?

Svara via epost: This is a mailto link eller telefon: 070-247 15 72

Den slutliga uttagningen görs enligt plan 11 maj och vid det laget vet vi med god sannolikhet om EM blir av eller inte.

Framtid

Även om 2020 på många sätt blir ett märkligt bågskytteår är det viktigt att vi fortsätter träna och tävla i den mån det går. 2021 är VM-år och då får vi sannerligen hoppas att coronapandemin är under någon form av kontroll.

 

2020-03-18

Lennart Nordsvan, förbundskapten 3D

Skribent: Cenneth Åhlund
E-post: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige