Hoppa till sidans innehåll

Viktig ang tävling vs träning

20 APR 2017 08:10
Processen med att få beridet bågskytte klassat av Jordbruksverket fortskrider.
  • Skapad: 20 APR 2017 08:10

Det pågår mycket arbete runt Beridet bågskytte just nu, med både tävlingar och träningar runt om i Europa och här i Sverige.

Vi vet att det finns lite frågor runt detta med Jordbruksverket och reglerna som gäller i Sverige, så här kommer lite svar runt detta.

Det är inskickat en ny förfrågan om klassificering till JBV. Detta med lite uppdaterade uppgifter och våra regeländringar efter information och diskussion med JBV. Tyvärr har vi inte fått någon tidplan men förhoppningarna är att allt är klart till sommaren.

Innan klassificeringen är klar är vi enligt SJVFS2013:43 5 kap 6 § att betrakta som tävlingsform med hög djurskyddsrisk.

Detta svar har vi fått från JBV till oss angående Tävling/träning/utbildning.

Jordbruksverkets föreskrift beskriver detta inledningsvis på följande sätt:
träning: fysisk förberedelse av ett djur som ska användas i tävling eller inlärning av moment som är nödvändiga för deltagande i tävlingen, tävling: arrangemang vars syfte är en konkurrensbedömning; till tävling räknas även kvalitetsbedömning, kvallopp och premielopp; en tävling kan bestå av flera delmoment, lopp eller klasser och hållas under en eller flera dagar i följd, s.k. meeting,
Du hittar föreskriften här…
http://www.jordbruksverket.se/download/18.465e4964142dbfe447015be/1386930474560/2013-043.pdf


Mer utförligt kan det också i sammanhanget nämnas att det ska ske en rangordning av resultat för att det ska räknas som en tävling. Och att tävlingen har någon form av öppenhet för anmälan.
Som du beskriver arrangemanget så verkar det vara en form av träning både för ryttare och funktionärer.
Med vänlig hälsning!

Lars-Erik Staberg

 

För att inte dra på oss förstora kostnader har vi bestämt oss för att inte arrangera några tävlingar förutom SM tills allt är utrett.

Men för att vi inte skall stanna i utvecklingen av sporten exempelvis med domarutbildning osv.  så kan ni eller arrangören skicka in era score sheet (poängkort) för gradering enligt IHAA och ranking, bara träningarna och utbildningar(domar) följer reglerna och är anmälda till Beridet bågskytte.

Men det får inte förekomma någon form av rangordning på plats för då blir det att räkna som tävling, allt enligt JBV.

Viktigt att tänka på :

Läs jordbruksverkets regler för Djurskydd för hästar vid träning och tävling.

Det är det som gäller och inget annat!

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/tavlaochtrana/djurskyddvidtavling.4.1cb85c4511eca55276c80002294.html

Extra viktigt!

En häst som du tränar eller tävlar med ska vara fri från skada och sjukdom som kan förorsaka lidande. Du som tränar eller tävlar med hästen är ansvarig för att de prestationskrav som ställs är anpassade till hästens fysiska och psykiska förmåga.

Skribent: Cenneth Ålund
E-post: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige