Hoppa till sidans innehåll

Regelverk


Landsdelsgrupperna är för alla skjutstilar

Minimiålder 14 år, max 20 år

Minst tävlat i ett år, på DM-, JSM- eller SM-nivå. En skytt som är 18-20 år förväntas tävla även på senior-SM i sin gren.

Kvalificering sker genom tävlande på JSM-nivå i sin skjutstils internationella grenar(junior eller senior).

Landsdelsgrupperna kan bestå av en större bruttogrupp där så är praktiskt.

Lägren är, tre till fyra per år, där deltagande är enligt principen om först till kvarn och att man också skött sin träning, dokumenterad genom resultat, hemmatränare och/eller dagbok och sitt tävlande sedan senaste lägret. Har man inte gjort det kan annan skytt gå före i brist på plats. Detta bedöms av gruppens ansvariga tränare.

Då vissa regiongrupper troligen kommer ha en bruttogrupp är det viktigt att inbjudan beskriver vad kommande läger skall innehålla, så "rätt" skyttar gör "rätt" satsning och anmäler sig i tid.

Ett läger om årets skall hantera skogsskyttet(fält och 3D), vilket ska framgå av inbjudan.

Uttagning till bruttogrupp är "evig", därifrån säger man själv upp sin plats. Resultat- eller satsningsnedgång hanteras genom att avstå några läger för att i lugn och ro återta sin satsning. När man tar upp sin satsning igen så kvalificerar man sig främst genom en rejäl satnsing snarare än resultat.

Varje jämnt år skall om möjligt genomföras ett storläger med alla regiongrupper inbjudna.

En uttagen skytt som flyttar i landet överförs till annan regiongrupp om så önskas.

Regionsgruppsledare skall ha minst steg 2-utbildning eller flera års erfarenhet av elitbågskytte, själv eller som tränare. Tränare kan tas in för speciellt ändamål, vilket bör framgå av inbjudan till aktuellt läger.

Skyttar som börjar närma sig senioråldern men som ingår i gruppen bör ges tillfälle att agera tränare på läger, för sin egen personliga utveckling, både som skytt och tränare.

Regiongruppsuttagna skall genomgå steg 1-utbildning på hemmaplan senast det år de fyller 16 år eller för "äldre" uttagna så fort som möjligt.

Regiongruppsuttagna har rapporteringsskyldighet till ledare för träningsnivå, satsning tävlande, skador med mera.

Tänk på att ledarna för regiongrupperna arbetar ideellt, deras insats kräver också ett ansvarsfullt arbete och insats av ungdomarma.

Vid en uttagen skytts första läger bör hemmatränaren bjudas in och för övriga en gång om året, dessa kan då också vara behjälpliga på lägren.

 

Finansiering

SBF och skyttarna delar på normalkostnaden för kursinnehåll, boende och mat. Mål är att egenavgiften är max 500 kr för ett tvådygnsläger.

Ett läger per år kan finansieras via Idrottslyftet för arrangerande förening, om denna fröening tillåts delta med två till fyra egna skyttar och en till två ledare, för spridning av intresse och kunskap.

Regiongrupperna redovisar både intäkter och kostnader till kansliet snarast efter respektive läger.

Uppdaterad: 01 JAN 2015 12:45 Skribent: Kaarina Saviluoto
Epost: This is a mailto link

nyfiken

World Archery

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

 B&P Logo

 Idrottslyftet 

 Städa Sverige

  Ianseo tävlingyt