Hoppa till sidans innehåll

Elitverksamhet


Elitverksamheten i Sverige grundas på de resultat och det intresse för utveckling till landslagsskyttar våra bågskyttar visar och presterar på hemmaplan vid i första hand SM-tävlingarna. Resultaten ligger till grund för uttagningar till läger och internationella tävlingar, som landslagen har i uppdrag att genomföra. Uttagningarna verkställs av Sportkommittén som omfattas av en Sportchef och fem ledare, förbundskapten och grenansvariga.Sportkommitténs sammansättning:

Sportchef
, SC, är Gullimar Åkerlund, Fagervik. Gullimar har det övergripande ansvaret. SC kallar till möten några gånger under året.

Tavellandslaget, recurve och Olympiska utvecklingslaget leds av Tomas Johansson, Västerås. 

Tavellandslaget, compound leds av Anders Malm, Kil

Fältlandslaget och 3D-landslaget leds av Andreas Persson, han har till sin hjälp bland andra Susanne Lundgren, Conny Wallon och Lennart Hed. 

Para-landslaget leds av Gullimar Åkerlund, Fagervik, han har till sin hjälp bland andra Kaarina Saviluoto.

Juniorlandslaget leds av Rolf Rönnlund, Luleå. Rolf har till sin hjälp bland andra Tommy Flink.


www.juniorlandslaget.se


Arbetet inom elitverksamheten präglas av ideella insatser

Det som under många år har präglat landslagsverksamheten är den ideella insatsen. Alla grenledare gör sin ledarinsats utan ersättning. Landslagsskyttarna har i sin tur att betala en lägeravgift eller en egeninsats inför deltagande i internationella tävlingar eller mästerskap. De små sporterna som har stor internationell verksamhet, kan knappast klara av att hålla kvalitet i landslagen utan att de aktiva bidrar med egna insatser. Sponsorverksamheten på lokalplanet är av betydelse för landslagsskyttarna.

Målsättning
Den allmänna målsättningen är att vi ska skicka konkurrenskraftiga lag till de internationella mästerskapen. Svenskt bågskytte ska därmed hålla hög internationell standard. Förbundskaptenen är ansvarig för uttagningen av respektive lag i förhållande till den budget denna har. FK tar, tillsammans med övriga i SK, ut aktuella skyttar, i samråd.

Kvalitativ träning
Svenskt bågskytte har fina traditioner i sporten. Det blir allt svårare att försvara positionerna i den absoluta världseliten. World Archery, det internationella förbundet, har (feb 2017)155 medlemsnationer. Vid VM i Köpenhamn 2015 deltog över 94 nationer med skyttar. Särskilt markant är konkurrensen i den olympiska klassen. Många länder som tidigare aldrig noterat framgångar har med hjälp av stora ekonomiska insatser och ett stort antal aktiva kunnat utvecklas till absolut toppklass. Tränarens roll i dessa länder anses vara skälet till den breda internationella elitutvecklingen.

Sportkommittén deltar i internationella tränarkonferenser. Vi är med i ett svenskt nätverk för precisionsidrotter inom Riksidrottsförbundet.

I Sverige arbetar centralt vi med utveckling av utbildningsmaterial för tränare och aktiva. Men det största jobbet måste föreningarna ändå ta på sig. Det är viktigt att vi får många intresserade ungdomar att fortsätta träna under bra ledning men för den skull glöm inte att ha roligt på vägen. Det är först då vi kan bredda grunden för elitbågskytte.


Uppdaterad: 27 JUL 2017 07:55
Skribent: Cenneth Åhlund

 

nyfiken

 

 World Archery

 

www.juniorlandslaget.seSport Campus Sweden

 Idrottslyftet 

Städa Sverige

Städa Sverige

 

 Föräldratelefonen  Ianseo tävling

 

yt

HUVUDSPONSORER


Bågar & Pilar

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: 060-57 01 30, +46708103133
E-post: This is a mailto link

Se all info